Zanimljivosti o Nemačkoj za koje do sada sigurno niste znali

Prve asocijacije kada vam neko spomene Nemačku sigurno će biti:  pivo, Oktoberfest, kobasice, automobili… težak jezik prepun dugačkih reči… Da, sve to možemo povezati sa ovom germanskom zemljom, ali ono što ne smemo zaboraviti je i da je Nemačka zemlja poznata po brojnim dostignućima i zanimljivim činjenicama.

Evo samo nekih od njih za koje možda niste čuli, a ukoliko jeste da se podsetite.

  • Nemački jezik je nekada bio lingua franca centralne, istočne i severne Evrope, dok je danas jezik sa najvećim brojem izvornih govornika u Evropi.
  • Nemci su vladali klasičnom muzikom! Nekoliko čuvenih kompozitora rođeno je na teritoriji današnje Nemačke kao što su Bach, Händel, Beethoven, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner i R. Strauss.

Nemačka

Top 5 saveta za uspešno i brzo učenje nemačkog jezika

  • Takođe, neki od najvećih svetskih filozofa bili su Nemci: Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger
  • Nemcima se pripisuje otkriće insulina, izum klarineta, džepnog sata, kalkulatora, električne sijalice, parafina, benzinskog i dizel motora, motorcikla, automobila, avionskog motora, LCD ekrana i vokmena.
  • Šta više, danas ne bismo pili filter kafu da nije bilo Melitta Bentz koja je 1908. napravila revoluciju u načinu spremanja kafe.
  • Kada smo već kod pića, u Nemačkoj postoji 1.300 pivara koje proizvode 5.000 različitih vrsti piva.
  • Nemci su drugi najveći konzumenti piva u svetu (posle Čeha), budući da popiju u proseku 107 litara piva godišnje po osobi, odnosno 0.30 litara dnevno (podatak iz 2010. godine).
  • Weihenstephaner pivara u Freising-u, u Bavariji radi punom parom još od davne 1040. godine što je čini najstarijom pivarom na svetu.

Nemačka

Foto: Pixabay

  • Fanta zapravo potiče iz Nemačke! Popularno piće Fanta nastalo je u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata, kao posledica embarga na uvoz sirupa za proizvodnju Coca-Cola-e. Fabrika Coca-Cola-e u Nemačkoj je tada odlučila da napravi domaći proizvod koji će biti dostupan na tržištu od onoga što su tada imali dostupno – od surutke i jabuke. Fanta je drugi najstariji proizvod kompanije Coca-Cola.
  • Svake godine se u Nemačkoj pojede preko 800 miliona currywurst obroka. Currywurst je kobasica koja se služi uz ljuti sos i jedno je od omiljenih jela brze hrane u Nemačkoj. Veruje se da se čak 7 miliona currywurst-a pojede samo u Berlinu godišnje. O važnosti ovog specijaliteta brze hrane svedoči i podatak da u Berlinu postoji i muzej posvećen currywurst-u.
  • U Nemačkoj postoji više od 700 zooloških bašti, parkova, akvarijuma, prirodnih rezervata i safari parkova, uključujući i 414 registrovanih zoo vrtova (više nego i u SAD). Berlinski Zoologischer Garten je najveći zoo vrt na svetu po broju vrsta (1.500 životinjskih vrsta) i populacijom od čak 14.000 životinja.
  • Nemačka je prva zemlja na svetu koja je prihvatila letnje računanje vremena 1916. godine, tokom trajanja Prvog svetskog rata.
  • Po podatku iz 2006. godine u Nemačkoj postoji 6.175 muzeja (broj se verovatno povećao), što znači da Nemačka ima više muzeja nego što imaju Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno.

Nemačka

10 nemačkih filmova koje morate pogledati

Foto: Pixabay

  • Dva na svetu najveća sata sa kukavicom nalaze se u mestu Schonach im Schwarzwald, u oblasti Baden-Württemberg. Jedan od njih velik je skoro 5 metara i težak je 150 kilograma.
  • Prestonica Nemačke, Berlin ima više mostova nego Venecija, verovali ili ne. U Berlinu postoji 960 mostova i čak 59,8 kvadratnih kilometara vodene površine koju čine brojna jezera, dok je 180 kilometara reka plovno.
  • Berlin je 9 puta veći od Pariza.
  • Prvi magazin u istoriji objavljen je u Nemačkoj 1663. godine i nosio je naziv Poučne mesečne diskusije, Erbauliche Monaths Unterredungen.
  • Prvi električni tramvaj bio je Gross-Lichterfelde tramvaj koji je vozio 1881. godine u berlinskom predgrađu Lichterfelde. Konstruisala ga je kompanija Siemens & Halske, koja će naravno kasnije postati deo kompanije Siemens AG.
  • Nemački Autobahn je najstariji autoput na svetu (prva deonica puta završena je 1932. godine). Autobahn je takođe i najkompleksniji/najduži budući da ukupno ima dužinu od 12.000 kilometara u državi koja ima površinu od 357.021 km²). Da tu ne bude kraj, na nemačkim autoputevima ne postoji neko opšte ograničenje brzine, po čemu se ističe kao jedini takav u Evropi.
  • U Nemačkoj nije dozvoljeno po zakonu da vam nestane goriva na autoputu. Šta više, zabranjeno je bilo kakvo zaustavljanje, osim u slučaju vanrednih situacija. Naravno da će onda i svaki pešak koji se zatekne na autoputu naravno biti kažnjen budući da je i to takođe zabranjeno.
  • U nemačkom zakonu ne postoji kazna za zatvorske begunce jer se smatra da je sloboda osnovni ljudski instinkt.
  • Nemačka je 2014. godine ukinula plaćanje školarina za fakultet verujući da pravo na obrazovanje ne sme da zavisi od materijalnog stanja.

Ukoliko vi znate još neku neverovatnu činjenicu u vezi Nemačke, napišite nam u komentarima.

Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija