Kako da usavršite veštinu čitanja teksta na stranom jeziku?

Posted on

Bilo koji strani jezik da učite, jedna od jezičkih veština koje ćete prvo morati da savladate jeste upravo čitanje. Naravno, brzina i lakoća savladavanja ove veštine zavisiće i od „težine“ jezika koji učite, budući da je sasvim očigledno da su neki lakši za čitanje, dok vam drugi mogu zadati glavobolju. To naravno zavisi i od nas samih. Nekima će ova veština biti znatno lakša u odnosu na ostale, ali bez obzira na to, postoje načini kako ćete poboljšati veštinu čitanja i razumevanja teksta na stranom jeziku.

PROČITAJTE I… 7 saveta kako možete uz muziku naučiti strani jezik

Uz malo vežbe i upornost, svoju veštinu čitanja možete dovesti na najviši nivo.

Pre samog čitanja potrebno je da se držite sledeća 3 koraka koja će vam kasnije znatno olakšati samo čitanje i razumevanje teksta.

Upoznajte se sa tekstom

Kada samo bacite pogled na tekst koji ćete morati da pročitate, vi stičete uvid u suštinu materije. Na taj način možemo predvideti koje grupe reči i koja vrsta vokabulara će nam biti potrebna za razumevanje ovog teksta. Jednostavno rečeno, pripremićete se za čitanje tako što ćete znati da li se radi o novinskom članku, receptu za tortu, ili poslovnom dopisu ili nekom naučnom radu. U tom slučaju mi automatski aktiviramo grupe reči koje će nam biti potrebne za razumevanje teksta.

Skeniranje teksta

Ovaj korak će vam pomoći da identifikujete određene specifične detalje teksta. Najbolji način da „skenirate“ tekst je da ga pređete tražeći ključne reči i pojmove.

PROČITAJTE I… 4 jezičke veštine – mali vodič kako da ih savladate

Kako da usavršite veštinu čitanja teksta na stranom jeziku?

Prepoznavanje

Pogađanje, odnosno prepoznavanje reči unapred, je neizostavan deo čitanja. Naime, svi mi kada čitamo tekst, čak i na maternjem jeziku, unapred možemo da pretpostavimo i da prepoznamo reči koje se nalaze pred nama. Ovaj sistem je odgovoran i za greške koje u tom slučaju pravimo, ali to su dve strane medalje. S druge strane, vremenom mi počinjemo prepoznajemo i značenje tih reči. To radimo tako što određene reči uklapamo u kontekst i ovo je jedna od najefektivnijih tehnika koja nam pomaže da nepoznate reči naučimo i „smestimo“ ih u dugoročno pamćenje. Odnosno, to bi bilo objašnjenje onoga što vam vaša profesorka uvek ponavlja da reči učite isključivo u okviru konteksta i primera, nikada samu reč po sebi.

Sve je u vežbi i ponavljanju

Kao i kod svih ostalih veština, uspeh leži u ponavljanju i vežbi. Naravno da kao početnik u učenju nekog stranog jezika nećete biti u mogućnosti da sa lakoćom i brzinom čitate romane ili tekstove iz naučnih magazina, ali od vas to niko verovatno neće ni zahtevati. Većina vas će morati da se suoči sa onim najučestalijim tekstovima kao što su internetski tekstovi u magazinima, mejlovi, ili bilo koji svakodnevni tekstualni materijali sa kojima se susrećete.

Ustanovite rutinu koje ćete se pridržavati, što može podrazumevati da svakog dana pročitate naslove u novinama na jeziku koji učite. Što više budete čitali, utoliko će bogatiji vaš vokabular biti i primetićete da sve brže i brže čitate različite tekstove.

Kada jednom savladate veštinu čitanja, potrebno je da počnete da čitate i složenije tekstove kako biste počeli da usvajate i rečenične konstrukcije i da steknete uvid u sam način organizacije teksta na tom jeziku, što se sasvim sigurno razlikuje u odnosu na naš jezik.

Kako da usavršite veštinu čitanja teksta na stranom jeziku?
Kako da pronađete prave materijale za čitanje za vaš nivo znanja?

Odgovarajući nivo – odgovarajuća „težina“ teksta

Kako biste bili uspešni u čitanju i usavršavanju ove veštine potrebno je da odaberete tekst odgovarajuće težine, koji vam neće biti suviše lak ali koji istovremeno neće biti pretežak do te mere da ne razumete suštinu. Upravo je to ključ svega, potrebno je da razumete kontekst kako biste mogli da pretpostavite značenje reči koje vam nisu poznate. Da biste rezumeli tekst, potrebno je da budete u mogućnosti da razumete ili/i da prepoznate 90% reči u tekstu. Iskoristite jednostavan trik, krenite da čitate jednu rečenicu i za svaku reč koju ne razumete podignite 1 prst. Ukoliko ne rezumete 5 reči u toj rečenici, tekst je sasvim sigurno suviše težak za vas.

Štampa

Nemojte upasti u zamku i odmah samouvereno početi sa čitanjem romana, klasika ili trenutno popularnih izdanja. Krenite sa malim koracima, pa ukoliko već želite da čitate knjige počnite sa pričama i knjigama za decu. Još bolje je ukoliko čitate kraće vesti u novinama, ili neke magazine zabavnog karaktera. Na internetu možete pronaći mnoštvo online izdanja popularnih časopisa.

Iskoristite tehnologiju

Ukoliko već ne možete da živite bez mobilnog telefona ili tableta, zašto ih ne biste iskoristili za vežbe čitanja. Čitajte materijale online, postavite da vam je jezik na telefonu upravo onaj koji učite, dok slušate muziku čitajte reči omiljene pesme, igrajte online igrice za učenje i proveru vokabulara. Opcije su zaista brojne.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija