Ko više uči strane jezike – muškarci ili žene? I zašto?

Istraživali smo koji pol više uči strane jezike i na osnovu evropskih istraživanja došli smo do zanimljivih rezultata i još zanimljivijih razloga zašto je jedan od polova superiorniji u učenju stranih jezika od drugog.

Prema evropskim istraživanjima jednog univerziteta u Velikoj Britaniji kada je u pitanju učenje stranih jezika od 30.000 anketiranih polaznika na kursevima stranih jezika, 69% su činile žene, a 31% su činili muškarci.

Takođe je u Francuskoj sprovedeno istraživanje gde su na ukupnom broju od 110.813 učenika stranih jezika, 74.1% su činile žene. Mnogo se raspravljalo o toj temi i o tome zašto je ova razlika toliko velika.

Došlo se do nekoliko potencijalnih razloga koje ćemo vam predstaviti u daljem tekstu.

Ako se malo vratimo dva veka unazad, tačnije u 19. vek, možemo videti da je učenje stranih jezika bio osnovni element u obrazovanju mladih buržoaskih žena. Tada je obrazovanje bilo rezervisano samo za elitu. Međutim danas je učenje stranih jezika skoro svima dostupno, počevši od obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, preko kurseva u školama stranih jezika, pa i putem interneta i aplikacija.

PROČITAJTE I: Koji jezici su najlakši, a koji najteži za učenje?

Najpopularnija teorija i ono čemu se pridodaje najveći značaj je istraživanje prema kome je ustanovljeno da ženski mozak pokazuje veću aktivnost u oblastima koje se koriste za kodiranje stranog jezika. Sa druge strane mozak muškaraca pokazuje više aktivnosti u oblastima povezanim sa vizuelnim i slušnim funkcijama.

Za muškarce, najefikasniji način učenja jezika je učenje vizuelno (gledanjem zapisane reči), kao i usmeno (slušanjem i ponavljanjem). Muški mozak je analitičniji i samim tim muškarci više vole strukturirani rad, dok su žene intuitivnije i više vole slobodne umetnosti. Štaviše, žene će više kreativno stvarati tokom procesa učenja nego muškarci.

Žene će se uključiti u sve kompetencije učenja jezika, od konverzacije pa sve do pisanja i čitanja , dok će se muškarci držati samo male i ograničene šake metoda učenja, sprečavajući ih da napreduju sa jezicima.

Studije su takođe dokazale da su društvene veze i prijateljstva koja mogu proizaći iz razgovora takođe jači motivator ženama nego muškarcima. Žene su više vođene ličnim nagradama (a učenje stranog jezika je poznato kao vrlo korisna veština), dok muškarce pokreću drugi faktori, poput statusa ili položaja.

Deo problema je možda činjenica da se jezici doživljavaju kao ženski domen (na način na koji se npr. inženjering može shvatiti kao muški domen).

Stereotipizacija ženskih i muških poslova zasigurno ostavlja utisak na nas u nekom trenutku. Na primer, nastavnici jezika na nivou osnovne i srednje škole obično su žene, što znači da deca od malih nogu povezuju jezike sa svojim instruktorkama i zato će ih više devojčica smatrati uzorima.

Muškarcima sada ostaje da poprave ovaj statistički rezultat, a kao prvi korak ka tome može biti odluka da u 2020. nauče neki novi strani jezik, a u prilog tome mi smo za vas spremili novogodišnje popuste koje možete pogledati ovde.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija