7 saveta kako možete uz muziku naučiti strani jezik

Jedan od najboljih alata koji možete upotrebiti da usavršite ili naučite strani jezik je i ujedno i jedna od vaših najdražih svakodnevnih navika. U pitanju je slušanje omiljene muzike! Osim što će preslušavanje stranih pesama doprineti vašem dobrom raspoloženju, naučiće vas i stvarima koje nemate prilike da čujete na času stranog jezika.

U nastavku smo izdvojili zašto je muzika najbolja podrška za brzo učenje jezika.

Muzika je “zarazna”

Da li vam se nekada “zaglavila” pesma u glavi i niste mogli danima da je se otarasite? Naravno, kome nije! Upravo zbog toga se i pesme često koriste kako bi pomogle studentima da lakše savladaju nepoznate reči. Evo male vežbe za vas! Pronađite pesmu na stranom jeziku koja vam se dopada, pustite je na repeat toliko puta dok joj ne zapamtite svaki takt i svaku reč!

Da li možemo naučiti strani jezik dok spavamo?  

Muzika može da ide svuda sa vama.

Omiljena pesma može da vas prati u korak gde god da krenete za razliku od filmova, profesora i ostalih metoda za učenje jezika. Nabavite svoj mali mp3, napravite plejlistu, krenite u šetnju, ali nemojte se samo prepustiti lepom osećaju i taktu, već obratite pažnju na reči i kako se izgovaraju.

Pevanje poboljšava izgovor

Dok pevušite omiljenu pesmu na stranom jeziku, možda niste ni svesni koliko poboljšavate izgovor. Dok slušate izvođača kako peva najnoviji hit, nesvesno pokušavate i da iskopirate njegov način pevanja i izgovor pojedinih reči! Bingo!

Naučićete nove fraze ili metafore

Nema boljeg načina da se upoznate sa idiomima stranog jezika od toga da slušate reči pesme, kako su upotrebljene i u kom kontakstu.

Ukoliko smo vas ubedili da vam muzika može pomoći u procesu učenja, evo i par saveta kako da je najbolje iskoristite za usavršavanje.

Izaberite pesme koje vam se dopadaju

Za početak odaberite one koje imaju sporiji ritam i čije reči čete bolje čuti i razumeti. Vodite računa da su to one u čijoj melodiji uživate, jer ćete je ipak čuti bar nekoliko desetina puta.

Kako pronaći idealne pesme za učenje jezika na stranom jeziku? Vrlo lako! Sigurno imate neki muzički pravac koji volite više od ostalih. Upotrebite aplikaciji Spotify ili Pandora kako bi istražili muziku žanra koji najviše volite na nekom od jezika koji želite da naučite.

Ne potcenjujte moć Lyrics-a.

Koliko god da ste jezik usavršili i mislite da možete slušati muziku bez propratnog teksta pesme, verujte nam, ne možete! Pustite muziku, pronađite reči teksta pesama koje slušate i bar prvi put poslušajte pažljivo prateći reč po reč. Dešavalo se da osobe čiji je nivo engleskog više nego zavidan, pesmu Bob Dilana “Knockin’ on Heaven’s Door!” pevaju kao “Knock, knock, knockin’ on Kevin’s door”.

Nemojte samo slušati, PEVAJTE!

Čuveno profesorsko pravilo je da se jezik najbolje uči kroz priču! Dodaćemo i da je dobar put do usavršavanja jezika, pevanje!
Ukoliko izaberete pesmu koja vas pokreće, nećete odoleti da ne zapevate bar na trenutak. Zato, opremite svoju plejlistu muzikom koja vam prija i pevajte što glasnije i u svakoj situaciji!

Pevajte dok vas neko sluša, još bolje ako ta osoba poznaje jezik koji učite kako bi mogla da vas ispravi oko izgovora. Ponavljajte reči za izvođačem dok slušate pesmu, oponašajte plejbek sve dok ne zapamtite svaku pauzu i reč.

Foto:Designed by sergeycauselove / Freepik


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija