Da li možemo naučiti strani jezik dok spavamo?

Usvajati nova znanja i naučiti novi jezik tokom odmaranja i spavanja deluje kao idealan scenario, a švajcarski psiholozi tvrde da je to sada moguće! Jedna zanimljiva studija pokušala je da pronađe vezu između sna i procesa učenja jezika i dokaže da je naš mozak aktivan dok mi sanjarimo.

Naravno, to ne znači da ćemo se jedno jutro probuditi i početi tečno da govorimo nemački, ali jedna dobra navika nam može olakšati put.

Naime, tim švajcarskih psihologa dokazao je važnost učenja novih stvari pre i tokom spavanja jer mozak u toku noći obrađuje sve što smo naučili pre odlaska u krevet.

Učenje nemačkog jezika na zabavan način? Moguće je!

U studiji koju je vodio biopsiholog Bjorn Rič, od 60 studenata koji pričaju nemački jezik zatraženo je da do 10 sati uveče nauče nekoliko reči iz holandskog koji do tada nisu znali.

Polovini grupe bilo je dozvoljeno da ide na spavanje uz slušanje tih reči, dok ih je druga polovina slušala u budnom stanju.

Prva grupa je bila probuđena u 2 ujutru i svih 60 učesnika je bilo testirano kako bi se proverilo da li su naučili nešto novo.
Naučnici su otkrili da su oni koji su slušali lekcije tokom spavanja mnogo bolje su znali od druge grupe koje je bila budna.

Studija je takođe uzela u obzir činjenicu da oni koji su ostali budni nisu dobro funkcionisali jer su bili lišeni sna, a tim istraživača tokom eksperimenata koristio je EEG metodu kako bi se izmerila aktivnost u delu mozga koji je bitan za učenje i obradu informacija. I na ovim testovima, studenti koji su bili u stanju sna imali su prednost.

Učenje dva strana jezika istovremeno – da ili ne?

I, koji je konačan zaključak? Da li će nam spavanje pomoći?

Ako se i dalje nadate da je dovoljno staviti slušalice na uši , pustiti lekciju iz francuskog i probuduti sa znanjem novog jezika, moramo da vas razočaramo. Ali, ako obnovite gradivo pre spavanja i pustite isto to tokom spavanja, mozak će lepo obraditi te informacije i probudićete se  bogatiji za neku novu naučenu reč.

Evo šta još možete uraditi kako biste ubrzali proces učenja jezika:

-Poslušajte reči ili lekciju pre spavanja.
-Pustite tiho na slušalice novo gradivo da vas uspava.
-Kada se probudite, testirajte šta ste zapamtili.
-Ponovite ovaj proces tokom nekoliko nedelja i zapišite rezultate.

Foto: Designed by senivpetro / Freepik

Izvor: bilingualkidspot.com


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli: