Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

10 nemačkih filmova koje morate pogledati

Napisao/la: Posted on

Za sve one koji bi da jedno popodne provedu gledajući neki nemački film, ovaj tekst je idealan. Nemačka kinematografija je bogata različitim filmskim žanrovima: od filmova sa teškom političkom tematikom do simpatičnih komedija.

Izabrati samo 10?! Uh, težak zadatak, ali nakon dugog razmišljanja po principu dvaput meri, triput seci, moj izbor je pao na sledeće:

1. Das Leben der Anderen

Jedan od najboljih nemačkih filmova, dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, predstavlja mešavinu političkog trilera i ljubavne tragedije i na odličan način prikazuje sveopštu atmosferu tadašnjeg društva Istočne Nemačke. Ne bih vam otrkivala radnju u celosti, samo par detalja: Glavni lik, pripadnik nemačke tajne policije (Štazi), Gerd Visler, dobija zadatak da prisluškuje dramaturga Georga Drejmana, koji je tada živeo sa poznatom glumicom Marijom Ziland. Visler kasnije shvata da prisluškivanje, zapravo, nije iz političkih razloga, već da iza svega toga stoji požuda i uklanjanje ne državnih nego ljubavnih neprijatelja…

2. Soul Kitchen

Ovaj film je samo jedan od odličnih ostvarenja nemačko-turskog režisera Fatiha Akina. Sjajna komedija sa sjajnom radnjom i karakterima , koje morate zavoleti, jer su dva glavna lika, dva Grka ujedno i rođena braća,od kojih jedan vodi restoran, a drugi je kriminalac. Dolaze u različite situacije, koje su pomalo komične, pomalo tragične uz, bar po meni, dobru muziku. Pravi multi-kulti film.

3. Der Baader Meinhof Komplex


Ovo je jedan od dobrih nemačkih filmova sa političkom tematikom. Radnja se odvija u Zapadnoj Nemačkoj 60 –ih i 70-ih godina prošlog veka i zasnovana je na istinitim događajima. U centru pažnje se nalazi teroristička grupa RAF ( Rote Armee Fraktion), koju su činili Ulrike Majnhof, Andreas Bader, Gudrun Enslin i film priča njihovu priču od nastanka do propasti. Reč je o jednom zaista uzbudljivom i napetom filmu, koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

4. Der Untergang


Moj favorit. Poslednji Hiterovi dani i sjajna gluma Bruna Ganca, koji je fantastično uspeo da prikaže nemoć velikog vođe u poslednjim trenucima, kada njegovo carstvo nestaje i kada on počinje da gubi dodir sa realnošću. Svakako da ovo filmsko ostvaranje zavređuje vašu pažnju, pa iako vam se radnja možda činila dosadnom, gluma Bruna Ganca će vas oboriti sa nogu. Verujte!

5. Good Bye, Lenin


Žanrovski ga ne možemo tačno definisati, jer u njemu ima mešavine humora, drame, sentimentalnosti. Glavna uloga poverena je, sada već možemo reći, velikom nemačkom glumcu Danijelu Brilu u ulozi Aleksa.Radnja se dešava uoči pada Berlinskog zida, a Aleks se suočava sa najvećim izazovom u životu: majka mu pada u komu, pre nego što je Berlinski zid pao i ne zna da njena država, DDR, više ne postoji. Aleks sada mora na sve načine da ponovo oživi DDR zarad zdravlja svoje majke i očuvanja porodice.

6. Lola rennt

Reditelj Tom Tikver je ovim filmom ostvario odličan uspeh ne samo u Nemačkoj, već i na internacionalnoj sceni. U glavnoj ulozi se našla njegova tadašnja supruga Franka Potente u ulozi Lole, koja ima samo 20 minuta da pronađe novac kako bi spasila svog prijatelja Manija. Kroz ceo film se provlači motiv borbe čoveka sa vremenom. Lično sam imala osećaj , gledajući film, da je reč o nekoj video igrici, posebno zbog Lolinog stajlinga i brzine kojom se događaji odvijaju. Ocena: cool!

7. Die fetten Jahre sind vorbei


Reč je o mladim ljudima, koji se bore protiv kapitalizma, a jedna od glavnih uloga poverena je opet Danijelu Brilu. Divna filmska priča o tri mlada revolucionera, koji slede svoje ideale, koji žele nešto da promene. Da li se na kraju isplati samo novac ili ideal pobeđuje, odgledajte film. Ne bih više otkrivala,otrkijte sami.

8. Jenseits der Stille


Gluvi roditelji su dobili ćerku Laru, koja nije izgubila čulo sluha, i koja pokušava da balansira između dva različita sveta. Jednog dana Lara od svoje tetke dobija na poklon klarinet, koji u njoj budi ljubav prema muzici. Sa 18 ona odlazi sa svojom tetkom u posetu konzervatorijumu i donosi odluku da se priprema za prijemni, ali se javlja problem: reći roditeljima. Da li će uspeti u tome da izbalansira između dva sveta? Divna i topla filmska priča.

9. Der Schuh des Manitu


Zabavna filmska radnja bazirana na pričama Karl Maja, koji je u 19. veku bio veoma popularan pisac. Pisao je o Divljem Zapadu i ovaj film je parodija na te njegove ispisane priče.Posebno je zanimljiv kaubojac sa bavarskim akcentom. Možda ćete ga razumeti, možda ne, ali on će vas sigurno zasmejati. Filmski kritičari su ga ocenili kao vic bez poente, ali to nije uticalo na publiku da u velikom broju dode u bioskop i uživa u filmu. Procenite sami.

10. Nirgendwo in Afrika


Ako vam se film „ Jenseits der Stille“ dopao, onda je vaš naredni izbor upravo ovaj film. Oba filma režirala je ista rediteljka , Karolina Link. Priča je o jevrejskoj porodici, koja svoj novi život počinje u Keniji. Film je baziran na autobiografskoj priči Stefani Cvajg. Jevrejska porodica je morala 1938. da napusti Nemačku zbog progona Jevreja. Njihova ćerka se lako snalazila u novom životu, stičući prijatelje za razliku od njene majke, kojoj se život činio težim. Svakako još jedna divna sentimentalna filmska priča Karoline Link.
Jedino što vam sada preostaje, jeste da se zavalite u omiljenu fotelju, sofu, nabavite kokice, kolu ili nešto slično i uživate. Ovo je ipak samo moj izbor, ali možda bi vi neki film dodali ? Podelite to i sa mnom!


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.


Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
Podeli:

ucenje-stranih-jezika-beograd