5 evropskih filmova idealnih za učenje stranih jezika

Posted on

Učenje stranih jezika se ne mora svoditi samo na usvajanje gramatičkih pravila i prelistavanja rečnika. Postoji toliko trikova i načina koji će vam olakšati čitav proces i učiniti ga zanimljivijim.

Jedan od najpoznatijih i najproverenijih je da uvedete slušanje muzike i gledanje filmova sa izvornim prevodom kao svakodnevni ritual. Predlažemo vam da odmah napravite kokice, udobno se smestite i zaboravite na filmove engleskog govornog područja!

Donosimo vam top 5 filmova uz koje ćete slušati i učiti italijanski, španski, švedski, francuski i nemački. 

Napomena: dozvoljen je samo izvorni titl!

Kolumbijski erotski  triler: “Skriveno lice”, La Cara Oculta, 2011. 

Ukoliko do sada niste previse pažnje obraćali na špansku ili kolumbijsku kinematografiju, evo prilike da ispravite veliku grešku. Triler koji vam preporučujemo možete pronaći i pod engleskim nazivom “Hidden face”, a osvojio je pažnju gledalaca širom sveta nesvakidašnjom i napetom radnjom. Nećemo vam odavati previše detalja, jer bismo vam otkrili o čemu je reč i ubili draž ovog erotskog trilera. Dovoljno je da vam kažemo da ćete uživati u predivnom španskom jeziku i sjajnim glumcima.

Top 10 legendarnih filmova svih vremena

Švedski romantični horor: „Neka uđe onaj pravi“, Låt den rätte komma in, 2008.

Snimljen po  istoimenom romanu švedskog pisca (koji je ujedno i scenarista filma) Jona Ajvidea Lindkvista, film će vam se toliko dopasti da ćete istog trenutka zavoliti skandinavsku književnost i kinematografiju. Priča počinje s povučenim dvanaestogodišnjem dečakom Oskarom kojeg maltretiraju dečaci iz škole i naizgled je obična priča o vršnjačkom nasilju. Međutim,  kada upozna tajanstvenu devojčicu Eli, njegov život će se  dodatno zakomplikovati jer počinje da sumnja da je ona vampir.

Italijanska drama: „Malena“, Malèna, 2000.

Dovoljno je da spomenemo da je glavna uloga poverena prelepoj Moniki Beluči i da istog trenutka poželite da pogledate ovaj kultni film s početka dvadesetog veka. Osim što ćete uživati u lepoti glavne glumice, radnja je smeštena na prelepoj Siciliji. Film počinje dolaskom privlačne, ali i udate žene Malene koja postaje opsesija svih tinejdžera. Radnja se odvija 1941. godine i dok se Malenin suprug bori na frontu, ona vodi bitku sa provincijalnim meštanima zbog svoje lepote i gracioznosti. Idealan film za uživanje u italijanskom jeziku i kulturi.

Nemačka biografska drama: „Divlji život“, Das wilde Leben, 2007.

Biografija o nemirnom životu Uschi Obermaier koja u svojoj 16 godini postaje najpopularnija devojka klupske scene u Minhenu. Nakon selidbe u Berlin i života u komuni postaje popularna grupi dama i model. Odličan izbor, ako želite da vežbate nemački i upoznate ovu državu i njihovu kulturu na drugačiji način.

10 nemačkih filmova koje morate pogledati

Francuska romantična komedija “Čudesna sudbina Amelije Pulen”, Amélie, 2001.

Kao što i sam naziv kaže “Čudesna sudbina Amelije Pulen” je jedno zaista sjajno i čudesno ostvarenje Žana Pjera Ženea. Film je 2001. osvojio pregršt priznanja i najviše ocene svetskih kritičara, a briljantna Odri Tatu donela je autentični duh Francuske. I dok vežbate svoj francuski izgovor, kroz ovo filmsko ostvarenje saznaćete kako izgleda život u Parizu i zbog čega je jedan od najromantičnijih gradova na svetu.

Izvor: Wikipedia

Pogledajte kako izgleda učenje jezika u grupi u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli: