Zanimljivosti o Rimu, Rimljanima i njihovim običajima

Posted on

Prestonica Italije, takozvani večni grad,  poznat je po svojoj istoriji i kulturi i jedan je od najposećenijih mesta u Evropi. Postoji mnogo zanimljivosti vezanih za drevne Rimljane i njihov život, a u nastavku smo se osvrnuli na neke  od najzanimljivijih običaja i priča.

Obići sedam crkvi

Poznata vam je ona situacija kada pređete sve radnje uzduž i popreko da bi pronašli pravu haljinu za proslavu? U Rimu bi se to reklo “obišao sam sedam crkvi” , a izraz je vezan za pelegrine koji su, pre ulaska u grad, prelazili i po 20km da bi obišli glavne crkve.

Kako se to italijanski priča rukama?

Kakva sreća!

Najbolji način da započnete dan u starom Rimu bio je da, nakon što napustite kuću, prva osoba koju sretnete bude sveštenik, beli konj ili…grbavac.

Cin cin!

Kako su nazdravljali Rimljani? Pili su onoliko čaša vina koliko slova sadrži ime odabrane osobe.

Rimu

Pazi da se ne sapleteš! 

Ko još ne zna za običaj da se mlada prenosi preko kućnog praga? Ipak, manje je poznato da ova tradicija potiče baš iz starog Rima, i plod je sujeverja. Stari Rimljani su verovali da, ako se mlada saplete, to znači da je bogovi nisu izabrali za tu kuću.

5 evropskih filmova idealnih za učenje stranih jezika

Crna mačka, ili ipak pas?

U Rimu vlada sujeverje da ako vidite crnog psa kako ulazi u kuću, to će vam doneti nesreću.

Rimu

Brza hrana

Jesti na ulici nije nešto što se razvilo tek u poslednjih par decenija. “Take-away” restorani su postojali i u drevnom Rimu, bili su okrenuti ka ulici da bi ljudi mogli prići i uzeti hranu. Samo u Pompeji ih je bilo oko 200. Većina stanovništva nije imala kuhinje ili trpezarije, dakle u kući su retko kuvali i jeli. Ulice Rima su takođe bile pune pokretnih prodavaca koji su prodavali raznu hranu.

Ćaskanje u toaletu

Javni toaleti su u doba drevnih Rimljana ličili malo i na dnevni boravak (iako ne baš tako čist). U javnim kupatilima su sedišta bila postavljena veoma blizu, da olakšaju razgovor ljudima. Arheolozi su na mestima gde su bili javni toaleti pronašli i razne novčiće koji su im ispadali iz džepova dok su ćaskali.

Bazen u Koloseumu

Osim raznih igara, u Koloseumu su se održavale i naumachie, bitke brodova, koje ipak nisu imale toliku popularnost koliko borbe gladijatora. Voda je izlazila iz unutrašnjih bunara i cevi ispod tribina a da bi se napunila čitava arena bilo je potrebno oko 7 sati.

Rimu

Vrata pakla

Zbog popularnih borbi gladijatora, Koloseum je došao na loš glas. U jednom trenutku zvali su ga jednim od šest vrata pakla, jer je tu umiralo na hiljade ljudi. Postoje priče da su se kasnije pojavili razni vračevi koji su koristili bilje koje je raslo na tom prostoru, jer je imalo magična svojstva.

Foto: Pixabay


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija