Poreklo italijanskih karnevala i čuvenih raskošnih maski

Posted on

Karnevali u Italiji su danas velika turistička atrakcija, koja ima svoju dugu tradiciju. Ova vrsta zabave se iz Italije proširila u Španiju, Portugal i Francusku. Reč karneval nastala je od latinskih reči carnem levare-ukloniti meso, pa samim tim i karneval označava početak perioda u kom se ne jede meso, odnosno početak uskršnjeg posta.

Zanimljivosti o Rimu, Rimljanima i njihovim običajima

Iako je veza sa hrišćanskom tradicijom očigledna, začetke karnevala, odnosno ove vrste zabave, nalazimo i kod starih Rimljana. U srednjem veku karnevali su bili odraz narodne kulture, dok su maske neki nastavak paganske kulture.

Glavni protagonisti karnevala su, naravno, maske. Naziv potiče od arapske reči “mascharà” koja znači ruganje, satira. Svaki italijanski grad ima svoju prepoznatljivu masku, a maske su likovi Commedie dell’Arte, koji čuvaju tradiciju, žargon i duh antičkih vremena.

Kako se to italijanski priča rukama?

Maske su nastajale u različitim periodima, a svaka označava određenu profesiju, poreklo, karakter.

Evo nekih od najpoznatijih maski (likova) koje ćete sresti na karnevalima u Italiji:

Brighella, poreklom iz Bergama, jedna je od najstarijih, potiče još iz srednjeg veka. To je mladi sluga, lukav i svadljiv. Nosi par belih pantalona, belu jaknu sa zelenim šarama, frizura mu podseća na kuvara i nosi crnu masku.

Karnevala

Foto: en.wikipedia.org/wiki/File:SandBrighella.jpg

Arlecchino, predstavlja naizgled priglupog slugu, ali koji je zapravo veoma pronicljiv. Predstavlja onog koji se može brzo prilagoditi svakoj situaciji da bi izvukao svoju korist.

Karnevala

Foto: By Maurice Sand – SAND Maurice. Masques et bouffons (Comedie Italienne). Paris, Michel Levy Freres, 1860 – from de:wikipedia de:user:Eisenacher at 02:23, 11. Mär 2006, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1188819

Colombina, venecijanska maska koja predstavlja živahnu i lukavu sluškinju koja priča na svom dijalektu i veoma je vezana za svoju gospodaricu. Karakteriše je jednostavno odelo, kecelja sa ponekom zakrpom i bela kapa na glavi.

Karnevala

Foto: By Malene Thyssen – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=212627

Pulcinella je poreklom iz Napulja, ima orlovski nos i sinonim je za podlog čoveka.  Na sebi ima belu odeću a nosi crnu masku.

Karnevala

Foto: By Maurice Sand – SAND Maurice. Masques et bouffons (Comedie Italienne). Paris, Michel Levy Freres, 1860, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2261763

Dottor Balanzone iz Bolonje, veoma brbljiv čovek koji veruje da puno zna ali vrlo često zna prevariti ljude. Ima dugačak nos i leči ljude od kuge. Nosi crno odelo i belu maramicu zakačenu za pojas.

Karnevala

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SAND_Maurice_Masques_et_bouffons_04.jpg

Gianduja, poreklom iz Pijemonta, predstavlja veselog gospodina koji je razuman i hrabar, koji voli vino i dobru hranu. Nosi žuti prsluk, šešir, periku vezanu u rep. Verni pratilac mu je Giacometta, koja predstavlja mladu, inteligentnu i jednostavnu ženu.

Karnevala

Foto: By Walther Jervolino – Own work, Apocalittico, 2010-06-23 15:34:51, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25736724

Beppe Nappa je sicilijanski lik, bezbrižan i srećan, voli da peva i igra, svako malo pravi neke probleme i potpuno je beskoristan. Radi kao sluga za nekog bogatog barona kojem krade vino i hranu. Karakteriše ga dug nos, veoma je smešan, nosi belo odelo sa dugačkim rukavima, i na glavi ima crni šešir.

Karnevala

Foto: www.originalitaly.it

Naravno, kao i sve italijanske proslave, i ovo mora biti adekvatno propraćeno kulinarskim specijalitetima. Tako u svakoj regiji nalazimo gastronomske recepte karakteristične za proslavu karnevala.

La Cicerchiata je specijalitet tipičan za Centralnu Italiju. Le Chiacchiere je možda najjednostavniji recept od svih karnevalskih slatkiša. Pravi se u čitavoj Italiji, samo pod različitim imenima (Grostoli, Sfrappole, Galani, Frappe, Cenci).  Osim toga poznate su i Castagnole, Tortelli o ravioli dolci, Causone napoletano.

Tokom karnevala organizuju se razni događaji, jedan od najboljih je povorka brodova i gondola u Grand kanalu u Veneciji. Karneval u Viareggiu je poznat po slavnim, džinovskim marionetama koje šetaju gradom, a podjednako su zanimljive i “borbe pomorandži” koje karakterišu Ivrea karneval (regija Pijemont).

Ulice pune ljudi u svako doba dana, razni kostimi, muzika, hrana i dobra vina na svakom ćošku, sve to čini karnevalsku atmosferu, kojoj se uvek vredi priključiti.

Glavna fotografija: Designed by Freepik


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija