Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

Pet pomalo čudnih italijanskih delikatesa

Napisao/la: Posted on

Retki su oni koji se neće deklarisati kao ljubitelji italijanske kuhinje. Italija je zemlja koja se mnogo čime može pohvaliti, a naročito svojom kuhinjom koja je mnogo više od klasične pice i pasti.

Ukoliko ste imali priliku da posetite ovaj raj na zemlji i uživate u nekim od čuvenih specijaliteta koji predstavljaju gradove i regije od Venecije do Đenove i daleko na jug do Palerma, sigurna sam da ćete znati da cenite i neke od sledećih specijaliteta koji nam se na prvi pogled mogu učiniti pomalo bizarnim!

 

Sanguinaccio Dolce

Sanguinaccio je vrsta italijanske krvavice. Kako ova vrsta „kobasice“ postoji u našoj kuhinji, sličan specijalitet postoji u italijanskoj kuhinji, kao i engleskoj pa bi vam taj pojam bio poznat pod nazivom „black-pudding“, odnosno „blood sausage“ u Americi. Pa ipak sanguinaccio dolce nema nikakve veze sa mesom i kobasicama, šta više pravi se, verovali ili ne, od svinjske krvi i čokolade!

Ovaj specijalitet se konzumira naročito u vreme nakon Uskrsa i to u većem delu centralne i južne Italije, dok se naročito vezuje za regiju Basilicata.

Ukoliko se budete usudili da probate ovaj delikates od crne čokolade i svinjske krvi, poslužiće vam ga sa savoiardi keksom, tj. sa piškotama ili sa malim okruglim biskvitom. Vrlo je moderan današnji način serviranja u kori od pomorandže, verujte zavaraće vas izgled.

Foto: farm6.staticflickr.com

 

Casu Marzu

Čak i za ljubitelje sira kao što sam ja, Casu Marzu sir sa Sardinije može biti preveliki zalogaj. Ali ukoliko se želimo smatrati istinskim ljubiteljem sira, ne smemo zaobići degustaciju ovog ovčijeg sira prepunog larvi.

Ok, možda zvuči užasno, ali Casu Marzu je istinski specijalitet koji se pravi od čuvenog sira Pecorino (ovčiji sir) sa Sardinije. Procedura je vrlo jednostavna, sve što je potrebno da bi nastao sir Casu Marzu je da se u siru nastane larve određene vrste muve (Piophila casei) koje će doslovno fermentisati unutrašnjost sira. Možete pretpostaviti da taj proces fermentacije podrazumeva da se larve hrane sirom i da je „rezultat“ hranjenja larvi baš taj tajni sastojak ovog sira. Ceo proces traje i do nekoliko meseci zato verujete da ukoliko vam ponude da probate ovaj specijalitet to je posebna čast.

Ono što vas očekuje jeste odsecanje gornje kore sira kako bi se otkrila mekana sredina prepuna larvi. Tradicionalno ovaj sir se jede uz neku vrstu tanke tanke pogače koja više liči na tortilju, pane carasau. Zasigurno ovaj delikates nije za one sa slabim stomakom, budući da lokalci često ovaj sir jedu zajedno sa larvama, dok su te iste larve u mogućnosti da „skoče“ čak i do 15 cm u vazduh dok vi pokušavate da ih pojedete.

Naravno proizvodnja i konzumacija ovog sira nije baš „legalna“, u smislu da se danas kosi sa zakonima i standardima o higijeni i ishrani koje je uvela Evropska Unija, ali isti ti zakoni zabranjuju i upotrebu kamenih peći za picu i proizvodnju nekih domaćih lokalnih vina od maline (zašto, o zašto?!?), i specijalitete od magarećeg mesa. To najjednostavnije znači da Casu Marzu nećete pronaći u lokalnom supermarketu, već je prilika da probate ovaj sir istinska čast koju će vam učiniti lokalci na Sardiniji.

Casu Marzu jeste najpopularniji sir sa „crvima“ (larvama), ali postoje u Italiji još neki primerci kao što je Gorgonzola coi grilli u Liguriji i Saltarello u regiji Friuli.

Foto: By Shardan – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4523144

Agretti

Agretti ili barba di frate (fratarska brada) je još jedan malo poznat italijanski specijalitet. Nakon prethodnih težih ukusa, pomislićete da malo zeleniša nije na odmet.

Ne dozvolite da vas ime odbije od želje da probate ovaj zeleniš koji je izrazito sočan i ima blago zemljani ukus. Agretti je specijalitet sam po sebi budući da ga je jako teško nabaviti. Ova biljka raste isključivo u Umbriji i Laciju i to na malom području zemljišta koje se navodnjava slanom vodom. Kako bi bio još veća retkost, može se pronaći samo tokom kratkog vremenskog perioda u proleće.

Priprema je jednostavna, blanširana fratarska brada proprži se na brzinu u tiganju sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Oni koji su probali, garantuju specifičan i prijatan ukus.

Upotreba ovog povrća u ishrani nedavno je modernizovana, dok se istorijski gledano ova trava koristila za pravljenje sapuna i stakla u koje se dodavao pepeo ove biljke!

Foto: 1.bp.blogspot.com

 

Lardo di Colonnata

Volite li italijansku pršutu ili slaninu? A da li biste probali Lardo di Colonnata, čist komad svinjskog sala? Zvuči užasno, ali ovo je pravi specijalitet u Italiji. Čisto svinjsko salo sa začinima služi se širom Italije ali najčuvenije je ono iz toskanskog grada Colonnata (pored grada Carrara).

Ovo je pravi specijalitet blagog ukusa, neće vas iznenaditi ako ga opišu kako „sapunast ukus“ jer naravno i mi imamo sličan proizvod, zar ne? Iako se ne preporučuje često konzumiranje ovog delikatesa (radi se o čistom salu gde 4 parčića imaju više od 700 kalorija), ukoliko ga probate odlično ide uz neko dobro italijansko vino.

Foto: Di OneArmedMan – Opera propria, Pubblico dominio, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2979175

 

Pani ca meusa

Pani ca meusa, jedno od najpoznatijih ali i najgroznijih specijaliteta „brze hrane“ na Siciliji. Pani ca meusa, što na sicilijanskom dijalektu znači „hleb sa slezinom“, sastavni je deo sicilijanske kuhinje već vekovima. Ovaj „sendvič“ možete pronaći u velikom broju lokala u Palermu.

Slezina se kuva pre nego što će biti isečena u duge kriške i pržena u velikim šerpama. Tako pripremljena servira se između 2 parčeta mekanog belog hleba uz kremasti ricotta i cacciocavallo sir.

Ovaj sendvič će vas držati tokom celog dana dok lutate starim kamenim ulicama Palerma, a što se tiče ukusa malo je specifičan, podseća na džigericu ali ne u potpunosti, takođe očekujte žilavu teksturu da se ne iznenadite.

Foto: mangiarebuono.it

Još ste gladni? Nastavak sledi 🙂


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.


Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
Podeli:

ucenje-stranih-jezika-beograd