Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

Top 10 lokacija u Norveškoj koje morate posetiti

Napisao/la: Posted on

Oduvek ste želeli da posetite Norvešku, zemlju fjordova i ponoćnog sunca? Ukoliko vam se ukaže prilika da otputujete na daleki sever ovo je top 10 destinacija (bilo ih je teško izabrati) koje morate posetiti kako biste napravili savršenu fotografiju kao podsetnik na posetu ovoj zemlji. Uživajte, bićete prijatno iznenađeni!

1. Vodopad „Sedam sestara“ u Geirangerfjordu

Jedan od najfotografisanijih prizora u Norveškoj. Vodopadi slikovitog imena „Sedam sestara“ nalaze se u Fjordu Geiranger (Geirangerfjorden) u severnoj Norveškoj. Sedam vodopada spušta se u fjord sa posečne visine od oko 250 metara i ova grupa vodopada zaista predstavlja spektakularan prizor.
Najbolji period da posetite ove vodopade je između maja i jula kada najveća količina vode protiče ovim vodopadima nakon otapanja snega i kada se lepota vodopada može videti u pravom sjaju. Vodopadi su okruženi strmim liticama dok se nasuprot ovih vodopada nalazi jedan vodopad koji prema legendi predstavlja momka koji je neuspešno pokušavao da zavede neku od sedam sestara koje su se igrale na obroncima planine.

Foto: izvor

 2. Sørlandet, južna Norveška

„Sørlandet“ (obalna regija) često se naziva norveškom rivijerom. To je jedno od omiljenih i tradicionalnih letovališta Norvežana. Južna obala Norveške tokom kratkog leta ipak ima najviše sunčanih dana pa je stoga popularna destinacija među Norvežanima, dok je strancima nešto manje poznata.  Ovaj skriveni dragulj obale privlači svojom lepotom, drvenim kućicama uz obalu, pogodnim uslovima za jedrenje i spektakularnim svetionicima.

Foto: Anders Martinsen (c) Visit Sørlandet AS

3. Hjørundfjord

Jedan australijski travel magazin krenuo je u potragu za najlepšim ljuljaškama u svetu. Jedna od njih nalazi se u malom selu na severozapadu Norveške, pored spektakularnog Hjørundfjord-a. Hjørundfjord je jedan od najpoznatijih i najlepših fjordova u Norveškoj. Okružen je strmim liticama koje se dižu iz samog fjorda, dok je fjord okružen tradicionalnim farmama koje se nalaze u oblastima zaštićenim od lavina.

Foto: www.wowamazing.com

4. Tromsdalen Kirker, Ishavskatedralen

„Arktička katedrala“, Tromsdalenska crkva, jedan od simbola grada Tromsø koji morate posetiti ukoliko vas put ponese u tom pravcu Norveške. Tromsø je najpopularnije odredište na severu Norveške, gde možete videti polarnu svetlost, ali i provozati se žičarom koja se uzdiže gotovo 1.400 metara nadmorske visine i pruža panoramski pogled na okolne planine i more.
Arktička katedrala jedna je od najfotografisanijih znamenitosti u Norveškoj i njenih 11 vrhova predstavljaju svete apostole. Crkva je izgrađena 1965. godine a upravo zbog svoje impozantnosti nazivaju je katedralom. Crkvu je dizajnirao arhitekta Jan Inge Hovig a čuveni stakleni mural koji je uradio Victor Sparre dodat je 1972. godine.
Izgled ove crkve često se poredi sa izgledom zgrade Opere u Sidneju.

Foto: Lars Harrekilde-PetersenWikimedia Commons

5. Renndølsetra Innerdalen

Innerdalen je dolina u severnoj Norveškoj i predstavlja prvi rezervat prirode u ovoj zemlji. Godine 1967. proglašen je za prirodni rezervat. Ova oblast naročito je interesantna planinarima, a vama može biti zanimljiva zbog starih drvenih koliba prekrivenim mahovinom.

Foto: www.wowamazing.com

6. Atlanterhavsparken u Ålesundu

Na samo par minuta vožnje od centra Ålesund-a, na Atlantskom okeanu nalazi se čuveni morski akvarijum. Od svog otvaranja 1998. godine akvarijum u Ålesund-u predstavlja jedan od jedinstvenih morskih akvarijuma ne samo u Evropi nego i u svetu. Doživite jedinstveno iskustvo i upoznajte Norvešku iz nešto drugačijeg ugla.

Foto: www.heukelbach.de

7. Stegastein vidikovac

Stegastein vidikovac u blizini grada Flam u Norveškoj zasigurno nije mesto za one koji se plaše visine! Platforma široka 4 metra i 30 metara duga „izbija“ iz planine i privlači sve željne avanture i spektakularnog pogleda. Od samog pogleda na ovu konstrukciju od drveta i čelika zastaje dah.

Ko se bude usudio da se popne na ovaj vidikovac koji se 30 metara udaljava od ruba planine imaće pogled na  Aurland fjord sa 650 metara visine.  Ne samo da ćete napraviti neke od najboljih fotografija na ovom vidikovcu, već će biti teško da ih nadmašite.

Foto: www.norwaytravelblog.com

8. Låtefossen vodopad

165 metara visok vodopad nalazi se u regiji Odda, jugoistočno od Bergena. Dobro poznata turistička atrakcija, ovaj vodopad je specifičan po tome što se zapravo dva potoka spuštaju iz jezera Lotevatnet ne bi li se ponovo sjedinili u jednu moćnu bujicu koja ponire ispod Norveškog nacionalnog puta broj 13.  Prelaz preko vodopada čini most sa 6 lukova.

Foto: Iwo Deibert www.flickr.com

9. Storseisundbrua, Atlanterhavsveien

Naravno moramo spomenuti čuveni Atlantski put kao jednu od najneverovatnijih lokacija. Dugačak je samo 8,3 kilometara i izgrađen je 1989. godine. Danas predstavlja deo Norveškog kulturnog nasleđa i obavezan je deo turističkih tura. Fantastične fotografije ćete sigurno napraviti kada je lepo vreme, dok je vožnja po olujnom vremenu rezervisana samo za avanturiste i adrenalinske zavisnike. Ovaj put inače ima 8 mostova od kojih je sigurno najpoznatiji Storseisandet most koji ima tako oštre krivine i veliki uspon, da deluje kao da vodi u provaliju. Najduži (dugačak je 260 metara) je od osam mostova koji se nalaze na Atlantskom putu koji povezuje kopno i ostrvo Averøya.

Foto: @thomaseckhoff // royalgram.co.uk

10. Preikestolen

I naravno za kraj ne možete zaobići Preikestolen sa pogledom na Lysefjorden. Jedna od najpoznatijih stena na svetu i pogled koji se pamti zauvek.
Ova neobična stena zaista pruža spektakularan pogled na fjord nad kojim se uzdiže 604 metra. Tokom letnjeg perioda ovu turističku atrakciju poseti više od 130.000 turista samo da bi napravili fotografiju za pamćenje.

Foto: i.imgur.com


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.


Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

Podeli:

ucenje-stranih-jezika-beograd