Top 10 lokacija u Norveškoj koje morate posetiti nekad u životu

Oduvek ste želeli da posetite Norvešku, zemlju fjordova i ponoćnog sunca? Ukoliko vam se ukaže prilika da otputujete na daleki sever ovo je top 10 lokacija u Norveškoji koje morate posetiti jer izgledaju zaista neverovatno. Uživajte, bićete prijatno iznenađeni!

1. Vodopad „Sedam sestara“ u Geirangerfjordu

Jedan od najfotografisanijih prizora u Norveškoj. Vodopadi slikovitog imena „Sedam sestara“ nalaze se u Fjordu Geiranger (Geirangerfjorden) u severnoj Norveškoj. Sedam vodopada spušta se u fjord sa posečne visine od oko 250 metara i ova grupa vodopada zaista predstavlja spektakularan prizor.

Najbolji period da posetite ove vodopade je između maja i jula kada se lepota vodopada može videti u pravom sjaju. Vodopadi su okruženi strmim liticama dok se nasuprot ovih vodopada nalazi jedan slap koji prema legendi predstavlja momka koji je neuspešno pokušavao da zavede neku od sedam sestara koje su se igrale na obroncima planine.

PROČITAJTE I: Koji jezici su najlakši, a koji najteži za učenje?

lokacija

Foto: Pixabay

2. Sørlandet, južna Norveška

Sørlandet“ (obalna regija) često se naziva i norveškom rivijerom. To je jedno od omiljenih i tradicionalnih letovališta Norvežana. Južna obala Norveške tokom kratkog leta ima najviše sunčanih dana u zemlji pa je zato popularna destinacija među Norvežanima.  Ovaj skriveni dragulj privlači svojom lepotom, drvenim kućicama uz obalu pogodnim za jedrenje i spektakularnim svetionicima.

PROČITAJTE I: 6 stvari koje treba da znate ako želite da se preselite u Švedsku

lokacija

Foto: Pixabay

3. Hjørundfjord

Jedan australijski travel magazin krenuo je u potragu za najlepšim ljuljaškama u svetu. Jedna od njih se nalazi upravo u malom selu na severozapadu Norveške, pored spektakularnog Hjørundfjord-a. Hjørundfjord je jedan od najpoznatijih i najlepših fjordova u ovoj skandinavskoj zemlji. Okružen je strmim liticama koje se dižu iz samog fjorda, a u neporednoj blizini mogu se naći i tradicionalne norveške farme.

lokacija

Foto: Pixabay

4. Tromsdalen Kirker, Ishavskatedralen

„Arktička katedrala“ jedan je od simbola grada Tromsø koji morate posetiti ukoliko vas put ponese u tom pravcu Norveške. Tromsø je najpopularnije odredište na severu zemlje, gde možete videti polarnu svetlost, ali i provozati se žičarom koja se uzdiže gotovo 1.400 metara nadmorske visine i pruža panoramski pogled na okolne planine i more.

Arktička katedrala jedna je od najfotografisanijih znamenitosti u Norveškoj, a njenih 11 vrhova predstavljaju svete apostole. Crkva je izgrađena 1965. godine a upravo zbog svoje impozantnosti nazivaju je katedralom. Crkvu je dizajnirao arhitekta Jan Inge Hovig a čuveni stakleni mural koji je uradio Victor Sparre dodat je 1972. godine. Izgled ove crkve često se poredi sa izgledom zgrade Opere u Sidneju.

PROČITAJTE I: Kurs norveškog jezika – 50%

lokacija

Foto: Wikipedia

5. Renndølsetra Innerdalen

Innerdalen je dolina u severnoj Norveškoj i predstavlja prvi rezervat prirode u ovoj zemlji. Godine 1967. proglašen je za prirodni rezervat. Ova oblast naročito je interesantna planinarima, a vama može biti zanimljiva zbog starih drvenih koliba prekrivenim mahovinom.

lokacija

Foto: Wikipedia

6. Atlanterhavsparken u Ålesundu

Na samo par minuta vožnje od centra Ålesund-a na Atlantskom okeanu nalazi se čuveni morski akvarijum. Od svog otvaranja 1998. godine akvarijum u Ålesund-u predstavlja jedan od jedinstvenih morskih akvarijuma ne samo u Evropi nego i u svetu. Doživite jedinstveno iskustvo i upoznajte Norvešku iz nešto drugačijeg ugla.

lokacija

Foto: Wikipedia

7. Stegastein vidikovac

Stegastein vidikovac u blizini grada Flam u Norveškoj sigurno nije mesto za one koji se plaše visine! Platforma široka 4 metra i  duga 30 metara privlači sve turiste željne avanture i spektakularnog pogleda. Od samog pogleda na ovu konstrukciju od drveta i čelika zastaje dah.

Ko se usudi da se popne na ovaj vidikovac imaće pogled na predivan Aurland fjord sa 650 metara visine i priliku za najbolju fotografiju.

lokacija

Foto: Wikipedia

8. Låtefossen vodopad

165 metara visok vodopad nalazi se u regiji Odda, jugoistočno od Bergena. Dobro poznata turistička atrakcija specifična je po tome što se zapravo dva potoka spuštaju iz jezera Lotevatnet i ponovo se sjedinjuju u jednu moćnu bujicu koja ponire ispod Norveškog nacionalnog puta broj 13.  Neverovatno, zar ne?

lokacija

Foto: Pixabay

9. Storseisundbrua, Atlanterhavsveien

Moramo spomenuti i čuveni Atlantski put kao jednu od najneverovatnijih lokacija. Dugačak je samo 8,3 kilometara i izgrađen je 1989. godine. Danas predstavlja deo Norveškog kulturnog nasleđa i obavezan je deo turističkih tura. Kada je lepo vreme, ovde ćete napraviti fantastične fotografije, dok je vožnja po olujnom vremenu rezervisana samo za avanturiste i adrenalinske zavisnike. Ovaj put inače ima 8 mostova od kojih je sigurno najpoznatiji Storseisandet most sa oštrim krivinama i velikim usponom, da deluje kao da vodi u provaliju. Najduži (dugačak je 260 metara) nalazi se na Atlantskom putu koji povezuje kopno i ostrvo Averøya.

lokacija

Foto: Pixabay

10. Preikestolen

I naravno za kraj ne možete zaobići Preikestolen sa pogledom na Lysefjorden! Ovo je jedna od najpoznatijih stena na svetu i pogled koji se pamti zauvek.
Ova neobična stena zaista pruža spektakularan pogled, a tokom letnjeg perioda ovu turističku atrakciju poseti više od 130.000 turista samo da bi napravili fotografiju za pamćenje.

lokacija

Foto: Pixabay


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija