6 stvari koje treba da znate ako želite da se preselite u Švedsku

Posted on

Švedska je jedna od najrazvijenijih, a neki bi rekli i najlepših mesta na svetu. Osim što je ovde životni standard odličan i što je primamljivo živeti u zemlji gde su zakoni regulisani, a poštovanje ljudskih parava na visokom nivou, moramo da istaknemo i prelepe znamenitosti ove skandinavske države.

Ukoliko razmišljate da se preselite u Švedsku, pripremili smo u nastavku neke važne informacije i pitanja na koja bi trebalo da znate odgovore pre nego što spakujete kofere.

Da li deca rođena u Švedskoj imaju prava na državljanstvo?

Roditelji dece mlađe od 12 godina mogu da podnesu zahtev za državljanstvo deteta samo ako je roditelj već švedski državljanin. Deca starija od 12 godina moraju da potpišu obrazac kojim potvrđuju da žele da postanu građani, a kad dete proslavi 15. rođendan, moraju da pokažu da žive u Švedskoj barem tri uzastopne godine i da imaju pristojno ponašanje.

5 zanimljivosti o švedskom jeziku koje niste znali do sada

Kako da dokažete svoj identitet?

Pasoš ili neki dokument s vašom fotografijom je dovoljno! Takođe, rođak ili voljena osoba mogu da garantuju za vaš identitet, pod uslovom da su švedski državljani i da su živeli sa vama pre preseljenja u Švedsku (ovo pravilo se više odnosi na partnere).

Kako da postanete švedski državljanin?

Ako planirate da boravite duže od 90 dana u Švedskoj morate da podnesete zahtev za odobrenje boravka. Bitna informacija je i ta da  morate dokazati da ste spremni da živite u Švedskoj minimum 5 godina. Postoje određene okolnosti zbog kojih postoje rokovi kraći od tih pet godina, na primer već dve godine ste živeli sa švedskim državljaninom. U tom slučaju treba da živite u Švedskoj tri uzastopne godine kako bi vam odobrili državljanstvo.

Lepo ponašanje – obavezno!

Da biste postali švedski državljanin, morate da se uzorno ponašate. Švedska agencija za migracije proverava kako ste se prethodno ponašali , takođe pod proverom se podrazumeva dosije iz policije i da li imate neka dugovanja prema zemlji.

Ne morate učiti švedski!

Ovde je engleski dosta zastupljen, pa vam neće biti neophodno da odlično govorite švedski. Preporuka je da ga ipak polako učite jer ćete se na taj način bolje integrisati u novu okolinu.

Koji jezici su najlakši, a koji najteži za učenje?

“Fika”

Jedan divan ritual popularan u Švedskoj pod nazivom “Fika” je deo njihove kulture koji označava “pauzu od posla” i uključuje kafu, pecivo ili sendvič. To je zapravo resetovanje od napornog dana, navika koja navodi ljude da zastanu, sednu, budu svesni trenutka i pod uticajem slatkiša krenu u nove radne pobede.

Foto: Pixabay


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija