Mini kulturni vodič kroz Minhen – galerije koje ne smete propustiti

Minhen je jedan od tri najbogatija grada Nemačke, globalno je sedište nauke, umetnosti, finansija, ali i mesto gde ćete popiti najbolje pšenično pivo. Iako bismo imali toliko toga da napišemo o ovom svetskom gradu koji već decenijama privlači pažnju turista, ovde ćemo se skocentrisati samo na kulturno nasleđe i galerije koje možete obići u samo jednom danu.

PROČITAJTE I… TOP 5 SAVETA ZA USPEŠNO I BRZO UČENJE NEMAČKOG JEZIKA

Ukoliko obožavate muzeje, a slikartsvo je jedna od umetnosti kojoj se posebno divite, dozvolite da vas iznenadimo mini kulturnim vodičem.

Jedna od prvih stvari na koju treba da obratite pažnju je umetnička četvrt (Kunstaleal)  i tri sjajna muzeja: Alte Pinakotheke (Stara pinakoteka) sa delima slikara iz srednjeg veka, pa sve do 18. veka, Neue Pinakotheke (Nova pinakoteka) sa delima slikara iz 19. veka i početka 20. veka i Pinakothek der Moderne (Pinakoteka moderne umetnosti), kao i Museum Brandhorst sa delima slikara iz 20. i početka 21. veka.

Inače, reč pinakoteka potiče iz grčkog i znači “sala sa slikama” ili “kolekcija slika” i označava javnu prostoriju, u kojoj su se čuvale slike. Ulaz u pinoketeke je samo 1€, a prijatno ćete se iznenaditi jer nema gužve u muzeju i moći ćete u miru i tišini da pogledate umetnička dela. Sve pinakoteke se nalaze u širem centru grada, tako da je jedna prijatna šetnja sasvim dovoljna da se stigne do njih.

U Staroj pinakoteci imaćete priliku da vidite bogatu ponudu srednjovekovnog slikarstva i dva bitna dela Albrehta Direra: Selbstbildnis im Pelzrock (Autoportret u krznenom mantilu) i Paumgartner Altar (Paumgartnerski altar).

Takođe, ovde možete naći i dela holandskih slikara, npr. Hijeronimusa Boša i li El Greka.

Za koju god pinakoteku da se odlučite, provešćete lep „umetnički“ dan, a mi predlažemo da ih obiđete sve tri.

Vodič kroz Minhen

Selbstbildnis im Pelzrock

Pogledajte utiske naše polaznice o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija