Silt – Ostrvo u Severnom moru gde Nemci letuju

Ako ste se nekad pitali da li Nemci ili Danci odlaze na odmor na Severno ili Baltičko more i šta tamo rade, ovaj mali portret ostrva Silt u Severnom moru može vam dati odgovor na ovu zagonetku.

Turistički gledano, ovo ostrvo je jedna od značajnijih destinacija u Nemačkoj. Turistički razvoj je započet još odavno, a početkom 20. veka ostrvo je bilo bogato banjama, u koje je išao viši i srednji sloj nemačkog društva. Gosti su po pravilu ostajali na ostrvu duže vreme i očekivali i odgovarajuću zabavu za to vreme. Za vreme i posle II svetskog rata vladala je kriza, glad i nezaposlenost, sve do 60-ih godina kada ostrvo ponovo doživljava procvat.

Danas Silt ima svega 20.000 stanovnika, a godišnje 850.000 turista sa skoro sedam miliona prenoćišta. Nekadašnji gosti, koji su dolazili zbog morskog vazduha i banja, danas su u opadanju, ali je zato broj restorana znatno porastao. Naime, ostrvo ima čak šest restorana sa Mišelinovom zvezdom i čitav niz odličnih restorana, a posebno je poznato po uzgoju ostriga. Takođe, ako  ste ljubitelj Windsurf-a i ostalih vodenih sportova, ovo je pravo mesto za vas. Još jedan omiljen hobi Nemaca je vrlo dostupan na Siltu a to je pešačenje ili vožnja bicikla. Mesto je zbog blage klime, nedostatka brda i planina i razrađene biciklističke staze, idealno za ovu aktivnost.

PROČITAJTE I… TOP 5 SAVETA ZA USPEŠNO I BRZO UČENJE NEMAČKOG JEZIKA

Silt

Foto: Pixabay

Ostrvo je poznato kao mesto gde letuju poznate ličnosti iz Nemačke i gde se održavaju mnoge elitne i fensi žurke. Ipak, danas se ostrvo reklamira kao prirodni raj, gde ste na svakom koraku u dodiru sa prirodom i možete uživati u tipičnim prizorima sa Silta, kao što su svetionici, dugačke plaže sa plavo-belim zatvorenim ležaljkama od pruća, kućama sa slamnatim krovovima itd.

Silt

Foto: Pixabay

Karakteristično za ovo podneblje je i Wattenmeer (Watte – vata i das Meer – more) koje dva puta dnevno, tokom oseke, nestaje i ponovo se pojavljuje tokom plime. Ovaj neobičan prirodni fenomen (koji je karaterističan i za mnoga druga mestu u Evropi ili svetu) pruža jedistvenu priliku da bez naočara i cevčiće za ronjenje vidite mnoge stanovnike mora kao što su rakovi, školjke, puževi itd.

Silt

Foto: Pixabay

Silt nudi svakakve vrste razonode, pre svega zbog dobre infrastrukture i duge tradicije turizma, iako ne može uvek da se pohvali toplim more i dobrim vremenskim prilikama. Još jedan primer kako dobra organizovanost i entuzijazam mogu ljudima približiti drugačiji način odmora i  maximalno iskoristiti turističke potencijale.

Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija