Šta slavimo u Noći veštica?

Posted on

Oblaci su počeli da se nadvijaju nad nama najavljujući početak sezone jesenjih praznika. Jedan od najkomercijalnijih u zapadnom delu sveta, koji se obeležava 31.oktobra, jeste Noć veštica. Ovaj praznik nas asocira na horor bajke, pojavu veštica, vampira i ostale gotske elemente. Stoga nije čudno što ljudi neretko vezuju ovaj praznik sa okultnim, pogrešno verujući da Noć veštica simboliše priklanjanje satanističkim obredima i mračnim ritualima, ali malo ko je zaista upoznat sa njenim izvornim značenjem. S obzirom da se poslednjih godina ovaj praznik populariše i u našim krajevima, evo nekoliko činjenica i zanimljivosti o njemu.

Iako mnogi veruju da je Halloween tipičan američki praznik, njega su u SAD zapravo doneli irski i škotski imigranti sredinom i krajem 19. veka.

Ime Halloween nastalo je od All Hollow’s Eve što znači Veče svih svetih, starog keltskog verovanja da se poslednjeg dana oktobra zemlja i nebo sjedinjuju, pa se duše mrtvih spuštaju na zemlju da posete svoje domove. Kako bi se sakrili od duhova i veštica, stari Kelti su počeli nositi maske i kostime, a to je tradicija koja se dan danas održala u vidu maskembala u kojima se deca prerušavaju u čudovista, veštice, vampire itd.

Dve boje koje karakterišu Noć veštica jesu narandžasta, pošto su Kelti ovaj svetkovinu proslavljali i kao kraj poljoprivrednih radova, odnosno jesenje žetve, kao i crna, simbol tame i smrti.

Svetleća izdubljena bundeva koja se pravi ovom prilikom predstavlja legendu o Džeku O’Lanternu (Jack O’Lantern). Džek je bio lukavi kovač koji je dva puta uspeo da nasamari Đavola i zbog toga je bio kažnjen. Zbog svog raskalašnog načina života, Džek nije mogao da ode u Raj, već je bio osuđen da večno tumara između dva sveta. Prvobitno se kao Džekov simbol koristila repa, ali je krajem 19. i početkom 20. veka zamenjena bundevom koja je najbolje uspevala na obradivoj zemlji u Americi.

Noć veštica je u SAD najprofitabilniji praznik posle Božića. Procenjuje se da će ovogodišnji prihod od prodaje slatkiša nadmašiti prošlogodišnji koji je iznosio oko 2,3 milijarde američkih dolara.

Postoji sujeverje da ukoliko vidite pauka na ovaj dan, štiti vas duša drage osobe sa onog sveta.

Prvi deo čuvenog horor serijala Noć veštica snimljen je za samo 21 dan tokom proleća 1978. godine sa veoma skromnim budžetom.

I na kraju, bilo da slavite Noć veštica ili ne, složićete se da je to jedna divna prilika za prijateljsko, porodično okupljanje ispunjeno veseljem, smehom i razbibrigom.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija