„Ruski čaj“ za telo i dušu

Posted on

Savremeni čovek je svakodnevno preplavljen obiljem ponuda raznih preparata koji jačaju telo i okrepljuju organizam iscrpljen brojnim obavezama koje mu današnji tempo života nameće.

Marketinške kuće i proizvođači se utrkuju u preuzimanju tržišta i ostvarivanju što veće zarade, pri čemu se najmanje misli na čoveka kome su njihovi prozvodi namenjeni. To su proizvodi koji uglavnom nemaju nikakav uticaj na organizam ili nam u najboljem slučaju  neće naškoditi.

Sa druge strane, gotovo u svakom domaćinstvu se nalazi kutija „Ruskog čaja“ za koji ni ne slutimo koliko nam može prijati u trenucima psihičke i fizičke iscrpljenosti.

„Ruski čaj“ je bio poznat u Kini još od 2500. godine pre nove ere i već tada se koristio za bolje pamćenje, smanjivanjezamorai pospanosti. Iz Kine čaj se seli u Japan, a u Evropu stiže tek u XVI veku. Mongolskikanpoklonio je 1638. godine ruskom caru malo čaja kao skupocenu retkost. U Englesku je uvezen 1665. godine, primljen je sa velikim oduševljenjem i već posle nekoliko decenija bilo je oko 3000 javnih čajara. U početku je čaj bio veoma skup pa su samo privilegovani mogli da ga konzumiraju.

U nekim zemljama (npr. Rusija), država je otvarala javne čajare u borbi protiv prekomernog uživanja alkoholnih pića.

Čaj je dugo vremena karavanima dolazio u Evropu iz Kine preko Rusije, Mongolije i Sibira, tako da se kod nas više koristi naziv „Ruski čaj“ nego kineski. Nekada su ga nazivali i “karavanski čaj“.

Interesantno je da se u čaju nalazi pet puta više kofeina nego u kafi i da je upravo to razlog što čaj tako snažno deluje na koru velikog mozga, pospešuje njegov rad što za posledicu ima uspešniji intelektualni rad, bolji rad mišića i brže reflekse.

Dakle, kad smo iscrpljeni popijmo šolju svežeg „Ruskog čaja“ umesto raznih lepo upakovanih preparata i osetićemo snažno dejstvo kofeina na naš organizam. Kao i u svim ostalim stvarima u životu i sa čajem ne treba preterivati jer je samo umerena upotreba čaja dobra.

Priroda se i ovog puta osmehnula čoveku i velikodušno mu pružila svoje darove, a na nama je samo da taj dar prepoznamo i da ga iskoristimo.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli: