Upoznajte jedan zanimljiv grad – Minhen

Posted on

Minhen je u u nas, Srba, daleko najčuveniji grad u Nemačkoj. Mislim da nema nikoga iz Srbije ko makar na par sati nije bio u Minhenu ili ga posetio ili, pak, ima tamo nekoga od rodbine. I mene je kao i mnoge put naveo tamo jer mi se pola familije sa mamine strane preselilo u ovaj najjužniji nemački grad (valjda da ne budu daleko od kuće?!).

Mnogo puta sam bila tamo, uglavnom zimi, i mahom sam ga upoznala iz perspektive robnih kuća i tržnih centara. To je, naravno, samo jedan deo ovog lepog grada. Drugi deo, koji sam upoznala već u zrelim godinama je deo sa muzejima, klubovima, kafićima, parkovima, pivnicama. Ovaj put smo se upoznavali po mnogo lepšem vremenu, što znači leti. Neka vas ovo najtoplije godišnje doba ne zavara, leto u Minhenu izgleda ovako: malo sunca, malo više kiše, pa malo oblaka sa prosečnom temperaturom od 19-21 stepen. Ipak, uvek je to bila divna promena u odnosu na beogradskih 36 stepeni u hladu.

Da počnemo od osnovnog: geografski položaj je veoma povoljan, mada se ova fraza koristi za brojne gradove: Minhen se nalazi na obodu planine Alpi, na reci Isar (bolje reći rečici, makar odnosu na Savu i Dunav) i posle Berlina i Hamburga treći je grad po broju stanovnika u Nemačkoj. Nastao je kada su se Bavarci, pleme Alemana naselili na tim prostorima u 6. veku, a naziv je dobio po manastiru iz 11. veka Apud Munihen. Poreklo imena se vidi i na samom grbu grada.

Minhen je najpoznatiji po Olimpijskim igrama iz 1972. godine, kada se i desio nadaleko poznat napad palestinskih terorista na izraelske sportiste, po čemu je Stiven Spilberg snimio film. Druga stvar po kojoj je grad poznat je istorijska činjenica da je Hitler svoj politički pohod na Nemačku i uspon započeo baš odavde. I o tome je snimljen film, ali ne znam tačan naziv, sećam se samo da Hitler priča na tečnom engleskom jeziku sa britanskim akcentom.

Simboli grada i najpoznatije znamenitosti su Neues Rathaus (Nova gradska skupština), Frauenkirche i Marienplatz. Oni su deo starog grada i građeni su postupno i kroz različite stilove. Tipično turistička zanimacija je čekanje na glavnom trgu da se vidi figurice na satu na gradskoj skupštini, koje se pojave svaki dan u 12 i 17 časova.

Još jedan simbol je Hofbräuhaus pivnica pivare Hofbräu u kojoj je osnovana Hitlerova partija,  NSDAP (Natinalsozialistische Deutsche Arbeitspartei). Danas u njoj možete sresti samo gomilu turista sa kriglama piva, koji se vesele na tipično nemački način.

Ono što svakako ne treba preskočiti je šetnja parkom Englischer Garten. Možda je još bolji predlog provozati se biciklom kroz njega. Malo ćete se zagubiti, ali ne brinite, Nemci su vrlo ljubazni i mahom svi govore engleski. Prođite pored Chinesischer Turm i najposećenije pivnice u gradu, sedite, odmorite i sa ostatkom turista i Nemaca popijte pivo (preporučujem pivo iz Augustiner-pivare) i pojedite poneku belu kobasicu sa slatkim senfom i perecom. Provozajte se i pored improvizovanog mesta za surfovanje na reci Isar, koje je deo parka. Biće vam zanimljivo da vidite da se ne mora otići na egzotično ostrvo da bi se na ovaj način zabavilo.

Ako vam nije dosta vožnje biciklom, kao što meni nije bilo, zaputite se u Olympiapark, poznat u narodu kao „Oberwiesenfeld“ i napravljen za gorepomenute Olimpijske igre 72. Proći ćete pored mnoštva brdašca, jezera, stadiona i sportskog centra. Ako volite visinu, parkirajte bicikl i popnite se na Olympia Turm, gde ćete uživati u pogledu na ceo grad. Opet je vreme za predah, pa kada se spustite na zemlju, osvežite se u restoranu u podnožju tornja. Za one koji vole automobile u blizini su BMW-Welt i BMW-muzej.

Još jedna lepa šetnja je do zamka Nymphenburg iz 17. veka u baroknom stilu. Ovaj zamak ima prelep vrt sa mnoštvom patkica i labudova. Još pre nego što stignete do zamka videćete čitav sistem kanala, koji povezuje zamak sa ostatkom grada.

Ovo je bilo samo par ideja za letnju posetu Minhenu, čisto da se razbiju predrasude o tome da je ovo dosadan grad.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija