Noć veštica

Te noći možeš da budeš čudovište, heroj, ili šta god poželiš. Noć strašnih bića, maski i svetlećih bundeva. Praznik svih svetih, poznatiji kao Noć veštica.

Praznik čija je tematika zabeležena u mnogim filmovima i koji sve više naših sugrađana slavi u poslednjih par godina nije prosto bal pod maskama u klubovima okićenim slepim miševima, kosturima i duhovima. Slavi se 31. oktobra i potiče od keltske svetkovine Šaman (Dan mrtvih) koja na starom irskom jeziku znači kraj leta. Kelti su verovali da mrtvi tog dana slobodno šetaju zemljom i da sutradan počinje tamni deo godine (po nekima keltska nova godina), a kako bi oterali zle duhove maskirani su izvodili trikove, tražili hranu i piće i prinosili žrtve. Otuda potiče i običaj trick-or-treat, koji se još uvek ne praktikuje u našim krajevima, kada deca prerušena idu  s roditeljima po komšiluku koji svoja dvorišta ukrašava različitim zastrašujućim predmetima i sakupljaju slatkiše; ukoliko ne dobiju iste, mogu da budu nestašni i naprave smicalicu na posedu vlasnika koji ih nije počastio. Ja živim u blizini jedne beogradske gimnazije, i već nekoliko godina ostavljam izrezbarenu bundevu punu slatkiša na ogradi. U početku đaci nisu bili sigurni da li je neka pošalica po sredi, sada već spremni 31. oktobra zastaju ispred naše kapije.

Tradicija rezbarenja bundevi potiče od legende o irskom farmeru koji je živeo boemskim životom i koji je prevario demona da se popne na drvo i zarobio ga u istom kada je urezao krst na stablu. Demon ga je prokleo da zauvek luta zemljom uz sveću u izdubljenom korenu repe. Druga teorija je da glava sadrži najviše moći, s toga se koriste ,,glave“ povrća, najčešće bundeva jer ju je zbog veličine i dostupnosti najlakše pronaći i izrezbariti. Čin rezbarenja je veoma zabavan, možete pustiti mašti na volju, a ja najviše volim da unutra stavim mirišljavu sveću, pa da nam celo dvorište miriše na vanilu.

Jutjub  (kao i mnogi sajtovi) nudi mnogo opcija i pomoć pri pravljenju kostima; sve je više radionica u kojima možete iznajmiti kostim ukoliko nemate vremena da ga sami napravite, a ukoliko niste proslavili Noć veštica ove godine, predlažem Vam da se maskirate na pravoslavni praznik Bele poklade, koji se obeležava poslednjeg dana Bele nedelje (poslednja nedelja pred Uskršnji  post). To je dan pun veselja, šala, pesama i bogatih trpeza; ako se ne slavi u Vašem gradu – eto razloga više da posetite istočnu Srbiju ili tradicionalnu maškaradu koja se održava u Novom Sadu.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija