Kako da ovladate veštinom komunikacije

Posted on

Sigurno ste bar jednom u životu pomno posmatrali dvoje sagovornika u komunikaciji. Da li vam je delovalo da je onaj koji je slušao svog sagovornika u datom trenutku zaista čuo šta mu ovaj govori? Da li ga je zaista slušao? Ili ga je samo posmatrao, a misli su mu bile na nekom drugom mestu?

Pažljivo slušati nekoga ko govori nije nimalo lak zadatak. Zahteva pažnju i koncentraciju, ali i energiju. Ipak, kada se govori o onome nam je korisno da znamo, slušanje vredi truda i energije. Ljudi vole onoga ko pažljivo sluša.

Verovatno ste još u osnovnoj i srednjoj školi primetili da nastavnici vrlo često prilikom predavanja gledaju samo u jednu ili dve osobe u razredu. Jeste li se zapitali zašto? Zato što su na njihovim licima „pročitali” da ih pažljivo slušaju. Niko ne uživa da govori nekome na čijem licu se vidi nezainteresovanost.

 Da biste bili pažljiv i pouzdani slušalac, što vam je neophodno da biste lakše komunicirali sa svojim sagovornikom, neophodno je da savladate nekoliko veština. Većina njih je uglavnom neverbalna.

Osim što je pokazatelj osnovne kulture, ćutanje dok neko govori je i odličan način da se koncentrišete na reči svog sagovornika i da ih zaista i razumete. Ako u nekoj konverzaciji niste samo pasivni slušalac, već aktivni sagovornik, svakako budite tihi dok onaj drugi govori. Važno je i da, pre nego što vi replicirate, ostavite nekoliko sekundi pauze nakon reči svog sagovornika. To je značajno, što zbog toga što ćete u glavi bolje „obraditi” poruku, što zbog toga što ćete ostaviti utisak da ste pažljivo slušali. Naravno, ovaj savet treba ignorisati u situacijama kada se traži da budete ekspeditivni i da odmah adekvatnim odgovorom odreagujete na sagovornikove reči.

Kontakt očima je veoma važan.  Zato, posmatrajte pažljivo osobu sa kojom razgovarate. Ukoliko izgubite vizuelni kontakt, lako će se dogoditi i da prestanete da je slušate.  Obratite pažnju na mimiku i govor tela svog sagovornika. Ipak, pažljivo! Neka to bude samo sa ciljem da lakše primite i „obradite” poruku. Ne dozvolite da vam odvrati misli to kako neko maše rukama, namešta kosu ili širi nozdrve dok govori.

Da biste svom sagovorniku stavili do znanja da ga pratite, veoma je važno da povremeno to potvrdite klimanjem glave. Ukoliko ste sa svojim sagovornikom „jedan na jedan” obratite mu se rečima: „u redu”, „da”, „jasno”, „svakako” itd.  To će biti jasan pokazatelj da ste zaista i čuli ono što ste slušali.

Ipak, ponekad koliko god da ste skoncentrisani često se dešava da vam misli odlutaju. Prvi korak da prestanete da „lutate” je da primetite da to radite. Sledeći korak je jednostavni trik: zapišite to što vam se „mota ” po glavi. Time ćete „pročistiti” misli i koncentrisati se na ono što zaista treba da slušate.

Dok slušate, razmišljajte o tome kakve znake šaljete. Neophodno je da i govorom tela pokažete da pažljvo slušate i da ste otvoreni da saslušate ono što vam se govori. Zato, sedite uspravno (ležerno izvaljeni u stolici pokazujete nezainteresovanost). Nemojte držati prekrštene ruke i noge, time pokazujete zatvorenost za primanje bilo kakve informacije.

Pokazatelji da pažljivo slušate mogu biti i verbalni. Ne ustručavajte se da postavite pitanje ili  prokomentarišete ono što ste čuli. Ipak, u tome treba biti umeren. Nemojte prekidati sagovornika, niti biti neprijatni ukoliko je vaše mišljenje drugačije od njegovog. Pronađite način da što suptilnije iskažete svoje neslaganje. Pod ovim se podrazumeva i to da treba da kontrolišete svoje emocije. Bez toga ne možete kontrolisati svoje ponašanje i biti pažljivi slušalac i korektni sagovornik.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija