Februar – mesec ljubavi

Februar je poznat kao mesec ljubavi upravo zbog Dana zaljubljenih koji se širom sveta proslavlja 14. februara. Tada cvećare najviše zarade, u supermarketima se kupuje vino, praline i čokolade, parovi odlučuju da odu do restorana i uživaju u romantičnoj večeri, neki i ne priznaju 14. februar za Dan zaljubljenih. Ipak, tog dana je ljubav u vazduhu i bila bi šteta odreći se ovog osećaja. Ceo svet slavi ljubav, ali se običaji razlikuju.

Brazilici to rade drugačije
Oni ne slave Dan zaljubljenih 14. februara, već 12. juna. Tada se slavi Sv. Antonije, organizuju se karnevali i parade. Zaljubljeni se okupljaju u svojim domovima, a mnogi se odlučuju na veridbu ili venčanje baš tog dana, jer prema legendi, one koji se tog dana venčaju, pratiće sreća tokom celog života.

Plišana lutka na poklon
U Americi, osim standardnih poklona (bombonjera i ljubavnih čestitki), mnoge devojke/mladići dobijaju i plišanu igračku. Tog dana se ne daruju samo zaljubljeni, već i dobri prijatelji ili komšije i kupuju jedni drugima nešto kao simbol prijateljstva. Kod mladih Dan zaljubljenih ima veoma važnu ulogu jer se očekuje da će dobiti ljubavnu čestitku od simpatije ili nekoga, kome se oni dopadaju. Nema ničeg goreg od praznog sandučeta na Dan zaljubljenih.

Amore, Amore

U Italiji se parovi sretnu na mostovima i okanče katančić kao simbol njihove ljubavi. U sam katančić se ugraviraju inicijali i datum. Ali ako se parovi odluče da zamisle želju, onda se katančić baca u vodu i želja se naravno ne sme otkriti. Pošta grada ljubavi – Verone, tog dana bude pretrpana pismima, koja se tradicionalno šalju i žiri bira najlepše. Na taj način se veliča i slavi ljubav Romea i Julije.

Pokloni čokoladu muškarcu

U Japanu se poklanja samo čokolada i to samo muškarcima. Ne poklanja se sisključivo partnerima, već i kolegama na poslu, muškim članovima porodice, tako da 14. februar za neke dame može biti prilično skup. Žene na svoj poklon moraju da čekaju mesec dana: 14. marta muškarci njima poklanjaju belu čokoladu.

Dan prijateljstva

U Finskoj se umesto Dana ljubavi 14. februara slavi Dan prijateljstva. Karte se šalju anonimno i poenta je pogoditi od koga je karta.

Tek od polovine 20. Veka
Nemci su ovaj dan počeli da slave tek 50-ih godina prošlog veka, kada je prvi bal povodom Dana zaljubljenih održan u Ninbergu. Cveće je najčešći poklon, a parovi najviše odlaze u restoran na neku finu večeru ili se odluče na kratko putovanje.

Sveti Trifun
Srpska pravoslavna crkva tog dana slavi Sv. Trifuna, koji se danas smatra zaštitnikom poljskih useva i vinogradara. Mnogima u Srbiji je na taj dan krsna slava, pa se na trpezi mogu naći razne đakonije. Mada, veliki broj ljudi se okreće zapadnim običajima, pa se poklanjaju ljubavne čestitke, čokolade, plišane igračke. Koncerti, restorani ili žurke: parovi biraju sami. A u Vrnjačkoj Banji se održava tradicionalno takmičanje u najdužem poljupcu na Mostu ljubavi.

 


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija