Anglizacija srpskog jezika: Život na -ing

Posted on

Dovoljno je samo da pobrojite svoje dnevne aktivnosti, da pogledate televiziju samo pet minuta, da se okrenete oko sebe na ulici i shvatićete da se vaš život i sve oko Vas odvija na –ing. Ova opaska se odnosi na nepravedno zapostavljanje reči srpskog jezika i korišćenje anglicizama, tačnije gramatičkog oblika gerund nastalog od infinitiva glagola i dodavanja nastavka -ing. Ovo bi bilo opravdano i opravdano je kada u srpskom nemamo ekvivalent za neki pojam. Međutim, uglavnom se ignorišu naše glagolske imenice i u svim sferama života koriste se reči na –ing.

Najveći problem je u tome što su se engleski gerundi toliko „odomaćili” da više retko ko i zna da koristi stranu reč.

Evo primera jednog radnog dana: uključujtete TV i dan počinje marketingom, započinjete jutarnji džoging na traci, nakon tuširanja, spremate se i izlazite. Ispred Vaše firme koja se bavi konsaltingom, advertajzingom i merčandajzingom, tražite parking. Jurite na jutarnji brifing. Nakon što prođe prva polovina radnog dana prijaće Vam jedna sa salata sa pikantnim dresingom. Ili je možda pametnije da nazovete obližnju ketering službu i zamolite ih da dostave neke kanapee.

Onda u Vašu kancelariju ulazi kolega da odradite kratki bejnstorming oko promovisanja vašeg brenda na tržištu. Na kraju radnog vremena zovete suprugu da se dogovorite hoćete li za vikend na rafting. Međutim, ona je na fejs liftingu i trenutno ne može da se javi. Prijatelj Vam je u međuvremenu poslao mejl sa preporukama za kredit na lizing.  Nakon što ste pročitali šokantne uslove koje vam banka nudi, prijaće vam jedan toping od čokolade, čisto da malo povratite šećer. Pozivate obližnji kafić, i kod poznate konobarice sa pirsingom  naručujete svoju poslasticu. Stići će u Vašu kancelariju za nekoliko minuta. Odlično!

I tako, mic po mic, radno vreme je isteklo. Vreme je da odete na parking, sednete u auto i odvezete se do kozmetičkog salona, gde Vas očekuje supruga. Odlično! Taman i Vi možete da odradite lagani piling kože.

Sutra je subota. Mogli biste u šoping, posle šopinga na trening, onda malo na bouling sa drugarima iz kraja, a nakon toga glavna zabava: klabing. I uz samo malo ing-a, provod je zagarantovan.

Čak iako Vam dan ne izgleda baš ovako, ukoliko se malo zamislite, videćete koliko je toga oko vas na –ing i koliko svakodnevno ingujete, a da toga uopšte niste svesni. Ukratko: –ing je mast hev ove sezone!


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija