Zanimljivosti engleskog jezika

Tokom studiranja engleskog jezika, a posebno sada, kada predajem i detaljnije  izučavam taj jezik, sve više sam ubeđena u jednu činjenicu – engleski je čudan jezik.

Naravno da sam to primećivala i ranije, ali nakon što sam pročitala jedan zanimljiv tekst na ovu temu, počela sam još više da obraćam pažnju na ovakve stvari.

Dakle, krenimo redom. Patlidžan na srpskom – eggplant na engleksom. Koliko ja znam nema nikakvih jaja u patlidžanu, kao što nema ni jabuke u ananasu – pineapple na engleskom. A kad smo već kod hrane, da pomenemo čuveni chips i crisps, u nadi da ćemo zapamtiti da ono šta je u srpskom čips, u Engleskoj je crisps, a da je chips zapravo pomfrit (čuveni fish and chips). Sweetmeats, koji nemaju nikakve veze s mesom (meat), su zapravo kandirani slatkiši, a sweetbread, koji nije sladak, je vrsta mesa.

Do the shopping go shopping su dve različite stvari. Kada Englez kupuje namirnice u supermarketu onda je to do the shopping, ali kad kupuje garderobu, onda se kaže go shopping J.

Guinea pig – zamorče, niti je prase (pig), nit je iz Gvineje. Quicksand –živi pesak uopšte nije brz (quick), a boxing ring je zapravo pravougaonog oblika!

Naravno, posebna priča je množina imenica. Imenica tooth (zub) ima nepravilnu množinu – teeth. Ali zašto onda množina imenice booth (štand) nije beeth, ili moose (životinja los) meese?!

Meni lično su najzanimljiviji idiomi u engleskom jeziku. Ponekad je zaista teško naučiti značenja, ali svakako da oni posebno doprinose zanimljivosti engleskog jezika. Kada vas Englez pozove na večeru u restoran, i kaže „Let`s go Dutch“, nemojte misliti da Vas vodi u restoran koji ima bilo kakve veze sa Holandijom ili Holanđanima, već Vam predlaže da podelite troškove, odnosno da svako plati svoje. Ukoliko ne razumete nešto što Englez pokušava da Vam objasni, rećićete mu „It`s all Greek to me”, što bi značilo „To su za mene španska sela“ J.

U engleskom jeziku postoji na stotine primera koji su slični ovima i oni na pravi način prikazuju lepotu ovog jezika. Većina ljudi uči engleski jezik samo zato što im je potreban na poslu ili na fakultetu, ali veliki broj njih nažalost ne primećuje, ili nema priliku da upozna ovu kreativnu stranu. Iskreno se nadam da će one hrabrije ovaj tekst podstaći da se upuste u avanturu detaljnijeg izučavanja engleskog jezika, jer će tada konačno shvatiti da engleski nije samo Present Simple i  Past Simple.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija