Reč koja postoji samo u španskom jeziku – tapas

Osnovna obeležja kulture jednog naroda jesu njegov jezik i običaji koji ih čine osobenim i različitim od drugih kultura. Sveukupna leksika jezika kojim govori jedan narod u mnogome je uslovljena kulturološkim specifičnostima koje se za taj narod vezuju. Shodno svojim običajima, navikama i načinu života jedan narod odabira reči kojima imenuje pojmove i pojave svoje svakodnevice. Takve reči su vrlo često doslovno neprevodive, te ih narodi drugih kultura usvajaju i prenose u svoj jezik opisujući ih. Španski jezik je prepun „kulturoloških lingvističkih fenomena“ poput reči siestabotellóntapas. Neodvojive su od kulture iz koje potiču, i značenja su poznata svakome ko je bar jednom bio u kontaktu sa tom kulturom. U nastavku ćemo se pozabaviti značenjem, etimologijom i istorijom reči tapas u španskom jeziku.

Da li su španska reč tapa i naša reč meze isti pojam?

Ukoliko potražimo reč tapa kao odrednicu u nekom od aktuelnih izdanja rečnika RAE, videćemo definiciju: „mala porcija hrane koja se služi uz alkoholno ili bezalkoholno piće“. Moglo bi se reći: „To postoji i u srpskom jeziku, i mi imamo meze“, ali hajde da se malo pozabavimo etimologijom reči i vidimo u čemu je razlika. Imenica tapa potiče od glagola tapar, što doslovno znači „poklopiti“. Pretpostavlja se da se etimologija reči vezuje za stari običaj Španaca da otvorene boce i čaše vina u krčmama i tavernama poklope parčetom hleba ili režnjem šunke da bi sprečili da u njih „zaluta“ mušica, komarac ili prašina. Potpuno je prihvatljivo i objašnjenje da su se, usled nepostojanja zatvarača ili odgovarajućih poklopaca, posude sa vinom poklapale malim komadima hrane i da bi se sprečilo vetrenje i gubitak arome. Kada bi ponovo poželeli da otpiju gutljaj vina, prvo bi se pojela tapa.

Šta kaže legenda, kako je nastao pojam tapas?

Naravno, legende vezane za ovaj običaj su brojne. Jedna od njih potiče iz XIII veka i vezuje se za španskog krallja Alfonsa X. U tom periodu se veoma cenilo lekovito dejstvo koje ima vino, pa je kralju zbog bolesti bilo preporučeno da ga konzumira više puta u toku dana. Da bi sprečio efekte alkohola (tapar los efectos de alcohol) koje vino izaziva, uzimao je male količine hrane uz vino svaki put. Ovom bi se mogla dodati i priča Alfonsa XIII, koji je prilikom posete Kadisu (Cádiz) sedeo na jednoj terasi i pijuckao vino. Najednom je počeo jak vetar i krčmar je doneo listić šunke i njime poklopio čašu vina da u nju ne upadne pesak ili prašina. U XV veku su, smatra se, bile učestale nesreće koje su se  uzrokovane alkoholom dešavale na putu po izlasku iz krčmi. Zato su Katolički kraljevi, da bi umanjili broj nesreća, naredili krčmarima da uz pivo i vino obavezno služe i tapas.

Kako se tapas danas služi?

Kao što se iz navedenog može zaključiti, različita su tumačenja i priče o nastanku kako tapas kao reči, tako i običaja koji su vezani za konzumiranje tapas uz piće. Taj običaj ima i svoj naziv, glagol tapear, otuda i ir de tapas (izlazak  na piće uz obaveznu konzumaciju različitih vrsta tapas). Šta se sve može poslužiti uz piće zavisi od maštovitosti zaposlenih po barovima, njihovih posetilaca ili pak specifičnosti kuhinja i njihovih specijaliteta koje su sasvim sigurno veoma raznovrsne širom Španije. Na nekim mestima vam mogu poslužiti masline, komadiće sira, šunke, kikiriki, različite vrste kroketa, mini sendviče, pomfrit, ražnjić od povrća ili različitih vrsta mesa… Količine hrane variraju od bara do bara, ali ponekad i od mesta u kome se nalazite. Granada je npr. poznata po obilnim tapas koje dobijate uz naručeno piće. Ipak, češća je pojava da količina posluženja koja se uz piće donosi bude manja,  ukoliko ne naručite posebno još nešto. U tom slučaju se dodatno plaća.

PROČITAJTE I: 10 zanimljivosti o španskom jeziku

Pored ostalih kuluroloških zanimljivosti, zbog ovog i sličnih običaja vezanih za hranu, Španija je turistima izuzetno atraktivna. Španci sami mnogo uživaju u svojim običajima vezanim za konzumiranje hrane i pića; turistima je zanimljivo da sve degustiraju i što više osete duh Španije za ono vreme koje tamo provedu; a sve to rezultira uvek punim barovima i restoranima u kom god delu Španije da se nalazite.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija