Par saveta za uspešno polaganje TOEFL ispita

Posted on

Čuli ste za univerzitet u Americi, Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, koji traži mlade ljude Vaše struke. Posetili ste sajt tog univerziteta i među ostalim neophodnim uslovima za upis ili dobijanje stipendije videli da stoji naveden i neophodan broj poena osvojenih na TOEFL testu. I, šta kažete, kada je pravo vreme da počnete da se pripremate za taj ispit? Odmah ili sad?

Apsolutno je nevažno što planirate da na ispit izađete u decembru, a sada se smenjuju najtopliji dani leta. TOEFL ispit nije ispit za koji možete biti spremni nakon mesec dana konstantnog učenja. To je nemoguća misija! Tim pre ako nivo Vašeg znanja engleskog jezika nije na odgovarajućem nivou. U tom slučaju najbolje bi bilo da pohađate opšti kurs jezika, kako biste unapredili svoje znanje engleskog, pa se tek onda okrenuli pripremanju TOEFL testa. Zašto je to baš tako?

Odgovor ćete naći ako uzmete u ruke bilo koji udžbenik za iBT TOEFL. Videćete da je ponuđeni materijal koncipiran tako da može da Vam na najbolji način približi zahtevnu formu ispita koji polažete sedeći najmanje četiri sata za kompjuterom. Kako TOEFL test ima zaista posebnu formu, neophodno je da se naviknete na njega, na svaki pojedinačni deo ispita, kao i na njegov oblik u celini, na zahtev da u neverovatno kratkom vremenkom periodu efikasno odgovorite na postavljene zadatke i izazove. Za to je potrebna vežba. Samo da se naučite dugoj i konstantnoj koncentraciji i pažnji – pa je mnogo, ali i to se vežba. Pa zatim da se naviknete na sat koji Vam broji sekunde dok pokušavate da sročite smislen odgovor na postavljeno pitanje u datih 45 sekundi. Hvatanje beleški, brzo kucanje, koncentracija pri čitanju i slušanju, baratanje svim komandama za podešavanje – samo su neke od stvari koje su neophodne zarad uspešnog polaganja ispita. A gde je tu sam engleski jezik?

Naravno da se i to znanje bogati. Čitaćete i slušaćete razne tekstove pri čemu ćete bogatiti kako svoje opšte znanje tako i znanje samog engleskog jezika. Ali u tim knjigama nema gramatičkih vežbanja, nema vežbanja vokabulara, kraćih tekstova za provežbavanje određene gramatičke strukture niti svega onoga sa čim ste navikli da se susrećete u udžbenicima na opštim kursevima jezika.  Zbog težine i dužine svakog pojedinog dela ispita, kao i ispita u celini, određeno predznanje poznavanja jezika se prosto podrazumeva.

Dobro, odlučili ste se za polaganje tog ispita, hoćete da studirate u inostranstvu, imate neophodan nivo poznavanja jezika. Prvi korak je – okružite se engleskim jezikom koliko je god to moguće. Čitanje novina na engleskom uz jutarnju kafu, gledanje filmova bez titlova, redovno druženje sa izvornim govornikom preko Skajpa, slušanje radija – pustite ga, neka teku vesti i emisije na engleskom non-stop, nosite mali rečnik uvek sa sobom i zapisujte reči koje Vam padnu na pamet, a za koje niste sigurni kako biste preveli na engleski. Ali, kako da Vam uopšte takve reči padnu na pamet?

Dok čekate autobus ili se vozite u istom, opisujte sve što vidite i što se dešava oko Vas. Volite li na to da obraćate pažnju? Dok čekate druga ili devojku na trgu kod sata, posmatrate li druge ljude? Većina ljudi koje poznajem to rade i to im je beskrajno zanimljivo. Ako ste i vi među njima, opisujte i kako ko izgleda i šta radi, i šta mislite da će uraditi, ili šta je radio pre nego što je tu došao. Samo nije to baš ni lako. Trebalo bi utišati, po mogućstvu, izbaciti sve misli iz glave i skoncentrisati se i predati se onom što  vidite oko sebe. To nije naivno, možda tim pre što nam se čini isuviše lako i glupo, ali probajte, nije ni malo lako. I?! Koliko dugo možete da izdržite radeći to? Usput je to i odlična vežba koncentracije jer Vam na TOEFL testu niti jedna jedina misao u glavi nije potrebna, čak je i nepoželjna, da bi bilo mesta za procesuiranje silnih informacija.

Druga bitna stvar je da se ne oslanjate samo i isključivo na knjigu već da na sve moguće načine dođete do CD ROM-a na kom imate testove za vežbanje, ne bi li se navikli na izgled testa i brzinu izrade istog. Te CD-ove uglavnom dobijate u paketu sa udžbenikom, ali i na internetu postoje onlajn testovi koje možete koristiti. Preporučujem zvanični TOEFL sajt toefl.org radi pouzdanosti, kao i simulaciju testa u International Academic Centre u Beogradu.

I na kraju još jedan savet – redovnost. Neophodna je! Pogledajmo je iz jednog drugačijeg ugla. Sledi pitanje samo na prvi pogled veoma slično pitanju Šta je teže – kilogram paperja ili kilogram olova? : da li je isto danas provesti pedeset minuta učeći, pa ne učiti ništa naredna četiri dana, ili pet dana učiti po deset minuta? Ako pogledamo očima matematičara, zbir je na kraju isti – pedeset minuta u oba slučaja. Ali, za proces učenja i pamćenja, to su nebo i zemlja. Radi bržeg učenja i dužeg pamćenja nephodno je obnavljanje (čitaj: redovnost).

Sve u svemu, svi saveti bi se mogli sliti u jedan: LOVE TOEFL. THINK TOEFL. Kada smo zaljubljeni, ma gde da smo, ma šta radili, mislimo samo i isključivo na tu osobu. Zaljubite se u TOEFL i sve ostalo će ići lako, samo od sebe.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija