Nagradni konkurs: Miladin Stanković “Zašto i ja biram EQUILIBRIO?”

Nije lako učiti strani jezik. Meni možete verovati, ja sam čovek sa iskustvom. Možda ne bih trebalo da Vam priznam, ali imam 54 godine. Govorim 5 stranih jezika: ruski, engleski, nemački, italijanski i turski. Teško ćete naći polaznika koji je toliko vremena posvetio učenju stranih jezika a da mu to nije profesija.

U školi sam učio jedino ruski. Takva su bila vremena. Sve ostale jezike sam učio u školama stranih jezika. Bilo ih je dosta. Najmanje 10, a od toga za engleski 5. Nekima sam bio više, a nekima manje zadovoljan. Negde sam ostajao i po godinu dana, a neke sam napuštao već posle prvog meseca. Putevi sa Equilibriom su se ukrstili potpuno slučajno, valjda je onaj odozgo tako odredio. Evo kakva su moja iskustva.

Imao sam veliku pauzu jer engleski nisam učio poslednjih 15 godina. Postojao je strah kako ću opet u klupu i kako ću se uklopiti sa mnogo mlađim polaznicima. Ali valjalo je obnoviti znanje. Knjiga po kojoj radimo mi je bila jako čudna. Malo teksta a mnogo dijaloga i improvizacije. To nije bio tip udžbenika na koji sam ja navikao. Imao sam utisak da nikada goru knjigu nisam imao. Nije mi se dopalo ni trajanje dvočasa od 75 minuta. To su bili prvi utisci.

Rat sa knjigom je trajao prva 2 časa, a onda smo se nekako navikli jedno na drugo. Shvatio sam koncepciju i počeo da uživam u otkrivanju onih skrivenih sadržaja. Osim toga, uvideo sam da ostajem potpuno koncentrisan do kraja časa, tj. nema onog uobičajenog pada koncentracije i stalnog gledanja na sat. To znači da je trajanje časa od 75 minuta stvarno pun pogodak. Razgovor samo na engleskom mi je u početku malo smetao, ali brzo sam se navikao, a pravo otkriće je bilo kada sam uhvatio sebe da počinjem da razmišljam na engleskom. Pomislih da je to to.

O profesorima neću puno. Ja sam prezadovoljan. Ne znam da li svi profesori tako rade ili se meni jednostavno posrećilo. Kako god bilo, sve pohvale za Sanju. Atmosfefa je na času uvek bila sjajna, uvek mnogo smeha i zabave. Tri meseca je prosto proletelo i kada vidim koliko sam naučio za to vreme ponosan sam na samog sebe. Shvatio sam da su prethodna iskustva sa školama praktično bila uglavnom gubljenje vremena i umirivanje savesti.

Zato za polaznike imam samo jedan savet. Razmislite da li želite da učite ili naučite strani jezik. Ako je Vaš odgovor pod A, upišite bilo koju školu jezika. A ako je Vaš odgovor pod B, upišite Equilibrio. Nećete se pokajati.

Dobitnik nagrade, kursa stranog jezika po izboru u letnjem semestru 2018, na konkursu “Zašto i ja biram EQUILIBRIO” – Miladin Stanković


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija