Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

Kako su nastale reči „bitanga“ i „nemac“

Napisao/la: Posted on

– Ja njih ništa ne razumem! Oni pričaju nekim nemuštim jezikom, kao da su nemi! Oni su Nemci!

– Jeste, jeste i samo govore bite danke, bite danke… To su neke bitange!

Kada sam prvi put čula za priče o nastanku ove dve reči ovako sam zamislila dijalog dva poznanika nakon susreta sa Germanima.

Naime, po verovanjima lingvista slovenska plemena nisu mogla da se međusobno sporazumeju sa germanskim, kada su u ranom srednjem veku došla u kontakt sa njima. Iz tog razloga slovenska plemena doživljavali su ih nemima. U gotovom svim slovenskim jezicima je od istog korena nastao naziv Nemac. Belorusi i Rusi ih nazivaju Немцы , Ukrajinci Німці, dok se u Bugarskoj samo jezik naziva Немски. Čak je i susedni mađarski jezik preuzeo isti koren, te se u Mađarskoj Nemac kaže Németek.

Druga, po meni još interesantnija priča govori o nastanku sinonima za skitnicu. Naime, u vreme Stefana Nemanje i nakon krstaških ratova, poraženi vojnici vraćali su se kroz teritorije srpske države, gde su krali i pustošili. Stefan Nemanja je bio primoran da im plati određenu sumu, kako ne bi dirali narod. Ako bi se neko pak usudio da prekrši pravilo, bio bi surovo kažnjen. Tada su ti isti vojnici shvatili da im jedino preostaje da za hranu i vodu mole. Tako su izgladneli i umorni, poput beskućnika prosili uz bitte i zahvaljivali uz danke.

Teorije o nastanku tih reči su zanimljive, šaljive, ali zapravo govore dosta o tome kako nam je nemački jezik oduvek bio težak i nerazumljiv, ali i kako međusobni odnos još od davnina nije bio posebno blizak.

Podeli:

ucenje-stranih-jezika-beograd