Kako reći „zdravo“ na različitim jezicima

Posted on

1. Na albanskom „zdravo“ glasi Tungjatjeta, izgovara se „toon-jah-TYEH-tah“, što bukvalno znači „imaj dug život“. Kraći, neformalan način je A Tung, izgovara se „toong“.

2. Na austrijskom nemačkom glasi Grüß Gott, izgovara se „gruus got“ i to je formalan način da nekoga pozdravite i znači „pomoz Bog“. Neformalan način je Servus, izgovara se „SEHR-voos“. Potiče iz latinskog (servus – sluga, rob) i znači „ja sam tvoj sluga”.

3. Na bretonskom glasi degemer mad. Bretonski je keltski jezik i govori se u Britaniji i na severozapadu Francuske. Najsličniji je velškom jeziku.

4. Na holandskom je „zdravo“ goedendag ili jednostavno i neformalno hallo. Hoi u značenju „ćao” se takođe koristi neformalno. Holanski je germanski jezik koji se govori u Holandiji i severnoj Belgiji.

5. Na estonskom možete reći tere, izgovara se „TEHR-reh“. Estonski jezik se govori u Estoniji i spada u ugro-finsku grupu jezika. Vrlo je sličan finskom. Ima čak 14 padeža, ali ne i rodove imenica.

6. Na frizijskom se kaže goeie dei, ili jednostavno goeie. Frizijski se ubraja u grupu germanskih jezika i govori se u Holandiji (oko 350000 govornika) i severnoj Nemačkoj (12000 govornika). Blizak je staroengleskom, a pokazuje i sličnosti sa danskim i holandskim.

7. U severnoj Nemačkoj (Hamburg, Bremen, Kil) najčešće će reći moin ili moin moin (izgovara se „moyn”). Ovaj pozdrav se koristi tokom celog dana. Mnogi misle da potiče od reči Morgen(„jutro“), ali ustvari dolazi iz holanskog, frizijskom i nisko-nemačkog i znači „dobar“.

8. Na grčkom formalni pozdrav glasi Γεια σας, a izgovara se „YAH sahss“ and bukvalno znači „zdravlje sa Vama“. Neformalan način je Γεια σου i izgovara se „YAH soo“.

9. Na turskom se kaže merhaba, izgovara se „mehr hah bah“. Formalni način je selam i izgovara se „sell um“.

10. Na velškom „zdravo“ glasi helo. Neformalan način glasi shwmae, izgovara se „shoe-my“ i koristi u južnom Velsu, a sut mae, se izgovara „sit my“ i koristi se u severnom Velsu.

11. Na jidišu možete reći sholem aleikhem, što bukvalno znači „mir sa tobom“. Možete reći i borokhim aboyem ili gut morgn, što znači „dobro jutro“, gutn ovnt, što znači „dobro veče“,gutn tog što znači „dobar dan“ i gut shabbos što se koristi na Šabat.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija