Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

Kako nam zvuče različiti jezici

Napisao/la: Posted on

Pogledajte Jutjub hit, pregledan preko osam miliona puta, o tome kako zvuči nemački u poređenju sa drugim „milozvučnijim“ jezicima.

Inspirisana ovim klipom, odlučih da malo istražim zašto nemački zvuči tako grubo i komplikovano.

Lingvisti kažu da su za prizvuk jezika odgovorni melodija i naglašavanje reči. U italijanskom i španskom reči se ne razlikuju preterano po visini. Takođe, brojni vokali u ova dva jezika čine ih brzim i tečnim.

Francuski i engleski jezik imaju izraženu jezičku melodiju, pri kojoj se često menja visina glasova. To njihovom jeziku daje upečatljivost i „karakter“. Takođe, francuski ima i nazalne vokale, koji skoro svima zvuče prefinjeno i šarmantno.

Arapski ima mnoge glasove, pri čijem se stvaranju dosta koristi zadnji deo jezika, tako da zvuče grleno, a sam jezik „snažno”.

U ruskom postoje različite varijante izgovaranja pojedinih konsonanta, tako da mnogi od njih se izgovaraju meko, što jezik čini melodičnim.

U nemačkom postoji dosta reči koje su sastavljene od niza konsonanta sa retkim vokalom (Strumpf ili ernst na primer) i čine ovaj jezik grubim i teškim za učenje. Tako Japanci imaju silnih poteškoća sa učenjem nemačkom, jer, pored toga što imaju problema sa glasovima „l” i „r”, imaju problema i sa završecima reči u nemačkom. Naime, u japanskom većina reči se završava vokalom i stoga savladavanje nemačkog njima predstavlja pravi izazov.

Kako neki jezik zvuči, das ist Geschmackssache (to je stvar ukusa ili o ukusima ne vredi raspravljati). Utisak o svakom jeziku se popravlja kada znate o čemu se radi ili znate da se izrazite, makar i na holandskom, japanskom ili turskom…J
I za kraj, evo kako jezička melodija i akcenat mogu da se imitiraju, bez toga da stvarno znate šta pričate:

Podeli: