Kako da vaše dete zavoli učenje?

Uloga roditelja nije da nauče decu svemu što znaju, već da ih ohrabre i podrže da sami spoznaju svet oko sebe. Ako pokažemo deci od malih nogu da  proces učenja može biti  zabavan, oni će postati samostalni ljudi koji će neprekidno stremiti novim saznanjima tokom celog života.

U nastavku vam predlažemo nekoliko načina kako da pomognete svojoj deci da zavole učenje:

Okružite dete knjigama.

Čitanje je uvek veoma poželjna aktivnost kako za odrasle tako i za decu. Učlanite svoje dete u biblioteku i kasnije će vam biti zahvalno na tome. Pored mnogobrojnih knjiga u biblioteci, vaše dete će sigurno pronaći nešto što ga interesuje. Kada pročita jednu zanimljivu knjigu, ubrzo će poželeti i još jednu i tako će vremenom zavoleti čitanje.

Ohrabrite dete da bude u ulozi profesora

Podučavanje je sastavni deo učenja. Kada dete može da „podučava“ vas ili svoje vršnjake, znači da je usvojilo gradivo i da je spremno da ga reprodukuje. Sva deca mogu da podučavaju, nezavisno od uzrasta. Izdvojite vremena da vas dete nauči novu pesmicu ili pričicu koju je nedavno i samo naučilo. Dete će vremenom sticati samopouzdanje, a vi ćete biti zadovoljni usvojenim gradivom.

Organizujte detetu vreme za igru

Učenje treba da bude zabavno. Najefikasniji časovi su oni u kojima deca imaju priliku da se kreativno izraze i da se zabave. Organizujte kod kuće neku zabavnu aktivnost kojom će dete moći da se zabavi ali i da nauči nešto novo. Na primer, možete zajedno da pogledate neku edukativnu emisiju o životinjama, pravite figure od testa ili plastelina ili jednostavno pričajte na stranom jeziku.

Prepustite detetu da izabere ono što voli

Veoma je važno da dopustite detetu da samostalno izabere aktivnosti prema svojim sposobnostima i interesovanjima. Kada dete samostalno napravi izbor, ono će i preuzeti odgovornost za svoje neuspehe i  postepeno će graditi samopouzdanje i biće inspirisano da stiče nova znanja. Ukoliko mu nametnete svoj izbor, dete će svaki neuspeh doživljavati kao da vas je izneverilo.

Proces učenja je zahtevan i dugotrajan. Roditelji treba da budu podrška deci u sticanju novih znanja, ali i dobar primer da učenje ne mora uvek biti zamorno već zabavno. Pokažite svojoj deci da i vi sami uživate u sticanju novih saznanja i ubrzo će i oni krenuti vašim stopama.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija