Kako da naučite strani jezik

Dobro vladanje stranim jezicima za mnoge je nemoguća mislija. Ima istine u tome da nisu svi podjednako talentovani za učenje stranih jezika. Ipak, mnogo je više istine u tome da je razlog za nedovoljnu uspešnost u savladavanju jezičkih veština zapravo loš metod učenja.

Mnogi su stane jezike učili osnovnoj i srednjoj školi. Kad kažem učili, mislim- imali časove stranih jezika u školi, radili domaće zadatke, odgovarali za ocenu, završili srednju školu, upisali fakultet, eventualno položili ispit iz stranog jezikua i to bi bilo to.

Učenje jezika podrazumeva ovladavanje odgovarajućim jezičkim veštinama, njegovo aktivno i adekvatno korišćenje, kao i stalno usavršavanje. Činjenica da je jezik „bunar bez dna” i da koliko god da učite uvek imate šta još da naučite, deluje obeshrabrujuće. Ipak, to učenje jezika čini utoliko zanimljivijim jer konstantno saznajete nešto novo.

Gorepomenute jezičke veštine podrazumevaju sposobnost čitanja, pisanja, razumevanje odslušanog, usmenog izražavanja i sporazumevanja. Da biste jedan strani jezik mogli da savladate, neophodno je da paralelno razbijate svaku od ovih veština.

Bilo da jezik učite samostalno ili idete na časove, važno je da znate da nije dovoljno da nekoliko sati provedete uz knjigu ili jednostavno budete na času i uspešno realizujete sve od vas tražene aktivnosti. Neophodno je da sa jezikom budete u kontaktu što više.

Jedna od ideja da to i sprovedete u delo je da slušate muziku na stranom jeziku. Odaberite neku onlajn radio stanicu i slušajete muzički program, ali i emisije, živu reč.

Gledajte filmove bez prevoda.

Konverzacija sa izvornim govornicima je idealan način da aktivno koristite svoje znanje, usavršite se i steknete sigurnost, neophodnu za samostalno izražavanje u bilo kojoj situaciji.

Veoma važan savet je da ne prevodite reči i fraze na maternji jezik, naravno u onoj meri u kojoj je to moguće. Pišite objašnjenja na stranom jeziku, ispisujte sinonime, potrudite se da shvatite kada vam profesor ili kolega objašnjavaju pojam na stranom jeziku. Na taj način če vam novi pojam duže ostati u pamćenju, a navići ćete se i da mislite na stranom jeziku.

I što je najvažnije, ne pravite velike pauze u učenju. Tako ćete uštedeti vreme, koje bi vam u suprotnom bilo neophodno da se podsećate starog. Na taj način način stalno usavršavate jezik i samim tim konstantno radite na sebi.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija