Kako da deca najbolje nauče strani jezik?

Možda će vam zvučati čudno, ali i deca imaju strategiju za usvajanje novih pojmova, bilo da je reč o maternjem ili stranom jeziku. Ona uglavnom primenjuju istu strategiju, ali naravno na različite načine.

Prvi pokušaji da se progovori strani jezik uglavnom se odnose na imitaciju. Deca oponašaju ono što je nastavnik ili neki drugi govornik stranog jezika izgovorio. I pre nego što su reč povezali sa pojmom, deca je usvajaju neprestano je ponavljajući. Onog trenutka kada su spremni da bez ičije pomoći ono što izgovore povežu sa pravim značenjem, možemo tvrditi da su tu reč naučili. Kasnije deca kombinuju nekoliko naučenih pojmova gradeći različite rečenice. Sa poznavanjem samo nekoliko reči i uz deci svojstvenu kreativnost i maštovitost, dete je u stanju da napravi i do deset jednostavnih rečenica na stranom jeziku.

Brzinu usvajanja novih pojmova kod dece možemo da pripišemo njihovoj prirodnoj radoznalosti. Svaki novi zvuk ili nova reč je događaj za dečije uho, a oponašanje onoga što čuju je pravi izazov. Zato deca nebrojeno mnogo puta ponavljaju reč koju prvi put čuju. Prvo, zanimljivo im je kako to zvuči kada oni sami izgovore, a drugo, raduju se reakciji koja stiže od roditelja ili nastavnika. Zato, ta reakcija uvek mora biti stimulativna. Treba se obradovati i pohvaliti svaku naučenu reč i rečenicu.

Da bi deci nešto bilo zanimljivo, mora biti bogato i zvukom i slikom. Mora im biti blisko. Deca reaguju na boje, na neobične oblike, na muziku… Oni povezuju  reči sa slikom, pokretom, mimikom i tako uče. Stoga se nastavi stranih jezika sa decom i posvećuje najveća pažnja. Nastavni materijal mora biti pažljivo odabran, a metod perfektno osmišljen. I ne smemo zaboraviti na igru. Dete najbolje uči kada je u ulozi deteta. A igra je neizostavni segment u njihovom odrastanju i upoznavanju sveta oko sebe.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija