Do you speak English good or well?

Na bezmalo svakom nivou od A1- C2, onako kako ih je definisao Zajednički evropski okvir Saveta Evrope, govornici engleskog jezika prave iste greške. Istini za volju, što dalje napredujete na skali od A1 do C2, manja je verovatnoća da će vam se neke od ovih grešaka potkrasti, ako ne u pisanju (pošto tu ima vremena da se razmisli i proveri ono što je napisano), a onda bar u govoru. Ali, kada napravite grešku u govoru, ne možete je izbrisati trajno – već ste je napravili, a velika je verovatnoća i da ju je neko čuo.

Bez preke potrebe da ulazimo u raspravu oko toga zašto je važno ne praviti greške koje ionako pravi 80 % neizvornih govornika (vrlo gruba procena, no ne tako daleko od istinite), reći ću samo par stvari (koje se pretenciozno mogu nazvati činjenicama):

1. Pravljenje ovakvih grešaka može biti pokazatelj sistemskog nepoznavanja određene gramatičke jedinice, te i njene dosledno pogrešne upotrebe. Primera radi, ako stalno govorite i pišete I speak English good, umesto I speak English well, izvesno je da ne shvatate da leksema dobro u srpskom jeziku može biti i pridev i prilog, dok u engleskom za tu jednu reč imamo dva ekvivalenta: prilog well i pridev good.

2. Pravljenje ovakvih grešaka, a za konkretan primer može nam poslužiti gorepomenuti, može biti jednostavna omaška u govoru (popularni slip of the tongue, koji se, verovali ili ne, uzima kao faktor u ocenjivanju usmenih izlaganja), što govori dve stvari: ili ste umorni i dekoncentrisani, pa pravite greške koje inače ne biste, ili jednostavno ne razmišljate o načinu na koji se izražavate. Neki će reći, u redu, ali razmišljam o tome šta pričam, a ne kako, što je mnogo važnije, bar ako želimo smisleno izražavanje i komunikaciju. I to je istina. Neosporna istina.

Bilo kako bilo, ukoliko ste ako ništa drugo bar radoznali da proverite da li se i vama neke od tipičnih grešaka potkradaju, iz bilo kog od navedenih razloga, kviz Do you speak English good?je najbrži način da saznate da li (i gde) grešite.

www.huffingtonpost.com/2014/06/17/grammar-quiz_n_5438647.html?ncid=fcbklnkushpmg00000063


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija