Da li bi nemački humor mogao da vas nasmeje?

Nemce bije glas da su vredan narod, da su precizni, pouzdani, da je nemački proizvod najkvalitetniji, ali i da nemaju smisla za humor.

Na popularnoj internet stranici Vukajlija ovako je definisan nemački humor: snimanje kratkotrajnog video klipa na kom je najčešće neko pao sa litice i (nadajmo se) ostao živ ili dobio tortom po lobanji, a potom dosnimavanje zvuka smejanja i objavljivanje u nekoj humorističkoj emisiji.

Nekim čudom, glumac Mihael Kesler zajedno sa timom producenata Janom Markus Linhof i Jozefom Or uspeo je da makar na par meseci promeni tu sliku o Nemcima. Od juna do avgusta 2009. godine snimala se humoristička serija Kesslers Knigge, koja se sastojala od stotinak desetominutnih epizoda i imala širok auditorijum.

Epizode su zapravo nazivane lekcijama, jer je u kratkotrajnom klipu prikazivano šta i kako ne treba postupati u određenim situacijama. Za svaku lekciju, odnosno epizodu, Kesler i njegov tim spremili su po deset saveta, koje morate izbegavati. Tako je prosvetnim radnicima, lekarima, policajcima, pa i fudbalskim sudijama napomenuto šta se ni u kom slučaju ne sme desiti. Data su uputsva šta ne bi trebalo raditi na plaži, u pozorištu, pa čak i koje opijate ne smete koristiti ukoliko sedate za volan.

Kako je svaka od ovih lekcija deo humorističke serije, tako su i svi saveti i situacije opisani kroz ironiju i sarkazam. Često su momenti u epizodama vulgarni, neki bi rekli i neprimereni, ali svakako umeju da nasmeju i iznenade.

Sve ove desetominutne video klipove možete pogledati i na Youtube stranici i prosuditi da li Nemci rade na svom humoru. A lekcija koja ima najviše pregleda, preko dva miliona, objašnjava kako se ponaša loš roditelj na otvorenim vratima.

Cenim da vam nije potrebano dobro znanje nemačkog jezika, kako biste pregledali sve lekcije i postali fan ove serije. Prilično sam ubeđena da biste uz ovu seriju dosta toga naučili i time ne mislim na Keslerove savete, već na vokabular nemačkog jezika.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija