Clap along if you feel like learning to the beat

Uz muziku je sve lakše (i lepše), zar ne? Ne samo da slušamo muziku svakog dana, već je i koristimo u učenju. Neko vam je sigurno rekao da je klasična muzika odlična za koncentraciju, i iz prve ruke vam mogu reći da je to tačno. Zapravo, napolju trenutno sija sunce, ja pišem blog o temi o kojoj bih mogla da pišem bezmalo ceo dan (svaki dan) i osećam da mi nešto fali. Naravno, malo muzike! Puštam Pharell-a (čik pogodite koju pesmu. Happy? Tako je, kako ste tako brzo pogodili?). No, vratimo se klasičnoj muzici. Osim što je neprocenjiva za koncentraciju, ne služi vam za učenje bilo čega ukoliko se zapravo ne bavite klasičnom muzikom. Ali šta ako možete da koristite muziku ne samo za opuštanje ili pobošljanje koncentracije, već za stvarno učenje?

Mnogi ljudi imaju otpor prema korišćenju muzike u nastavi stranih jezika zato što ne vide njenu svrhu. Otpisuju je kao traćenje vremena na zabavu. Ali čekajte, zar učenje jezika ne bi trebalo da bude zabavno? A gde je zabava, tu je i muzika! Svakako, ne mora to biti baš čista zabava, već se i vredne pčelice mogu uposliti zahtevnijim aktivnostima, kao što je uočavanje kompleksnih gramatičkih konstrukcija bez ponuđenih reči kao ispomoć, ili uočavanje grešaka u datom tekstu pesme i njenom istovremenom ispravljanju, tako da se intenzivno uvežbava speling, ili raspoređivanju stihova koji su u datom tekstu ispremeštani… opportunities are galore, da ne kažem – postoji pregršt mogućnosti. No, vratimo se zabavi.

Kada kažem zabava, nikako ne mislim da u učionici treba praviti žurku. Profesor nije di-džej, sto u učionici nije šank, a daleko je od prihvatljivog da učenici na času piju bilo kakvo alkoholno piće. Dakle, zabava mora biti konstruktivna. Kada kažemo konstruktivna, znači da se kroz pažljivo strukturisane aktivnosti, u kojima se obrađuje ili uvežbava neka gramatička ili leksička jedinica, učenici mogu čak i malo zabaviti. To se omogućava izborom odgovarajućih pesama, laganog ili veselog ritma, a ako su još i po (muzičkom) ukusu učenika (ili profesora, imamo i mi dušu), zabava je zagarantovana. Oduševljenje učenika koji konačno razume o čemu se radi u nekoj od njegovih omiljenih pesama, pa na času čak ima i priliku da o tome diskutuje, merljivo je sa malo čime.

Konačno dolazimo do razloga zbog koga se jezik uči – ne da bi se radile pismene vežbe, već da bi se jezik stavio u upotrebu, da bi se na njemu pisalo ili pričalo, da bi se razumeo odslušani ili pročitani sadržaj – jednom rečju (odnosno, dvema): konstruktivna zabava. So, clap (and sing) along!


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija