A mislili ste da izvorni govornici ne greše

Izvorni govornici nekog jezika su u velikoj prednosti u odnosu na sve one koji taj jezik uče kao strani. Neosporna činjenica. Oni su maternji jezik usvajali od malih nogu, što znači da se taj proces odvijao nesvesno, pa reći da nijedan strani govornik nekog jezika neće nikada dostići nivo izvornog govornika nije ništa revolucionarno. Ipak, ono što nazivamo native proficiencyne znači da izvorni govornici ne prave greške u upotrebi svog maternjeg jezika.

Primera radi, izvorni govornici srpskog jezika prave greške u padežu (i složićemo se, ne samo u jednom padežu), a da ne pričamo o ozloglašenim primerima dalisamnom, nisakimneznam i ostalim pravopisnim misterijama, koje se ne daju razrešiti pa sve ni da se udruži vojska učitelja, nastavnika, profesora, gramatičara, metodičara i ostalih obrazovnih prosvetitelja.

Na isti način, izvorni govornici engleskog jezika prave elementarne greške u upotrebi svog maternjeg jezika. I to upravo one greške koji mi profesori engleskog jezika ,,lovimo¨ kod svojih učenika, dok ne počnu da recituju pravila kao stihove „Gorskog vijenca“.

Samim tim, sa razlogom bi se moglo postaviti sledeće pitanje: pa zašto onda ulagati uzaludan trud da se nauče sva pravila upotrebe jednog stranog jezika, ako ih krše upravo oni koji njime neprikosnoveno vladaju? Odgovor je jednostavan: zato što je način na koji nešto kažete u direktnoj vezi sa onim što zapravo kažete, zato što se iz načina na koji se izražavate može zaključiti ODAKLE STE, koliko ste OBRAZOVANI, koliko i kakvih knjiga ste pročitali i, možda i najvažnije, koliko ste u stanju da svoju misao izrazite SMISLENO i PRECIZNO.

Bilo kako bilo, sledeći video će vam pokazati da niste jedini koji greši, i možda ćete se malo bolje osećati ukoliko znate da je dvostruka negacija u engleskom jeziku i dalje nepoznanica čak i izvornim govornicima engleskog jezika 🙂

Do sledećeg puta, ispeci pa reci!


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija