Zašto Englezi piju čaj u pet?

Posted on

Koliko poznajete kulturu i običaje Velike Britanije?

Najčesće asocijacije na ovu zemlju jeste kraljevska porodica, londonski crveni autobusi, čuvene crvene govornice i naravno, fudbal. Na temu hrane i pića, osim čuvenih londonskih pabova u kojima možete pronaći spektar piva, većina će vam pomenuti staru tradiciju Engleza poznatu kao “čaj u 5”. Ipak, malo ko zna kako je ta tradicija nastala.

Čaj datira još od 3. milenijuma pre nove ere i dolazi iz daleke Kine, a u Engleskoj je postao popularan tek u 17. veku za vreme kralja Čarlsa II. Međutim, običaj popodnevnog čaja uveden je tek 1840. godine.

PROČITAJTE I… Najinteresantnije činjenice o engleskom jeziku

Čaj u 5

U 19. veku ljudi su obedovali samo dva puta dnevno. Imali su doručak koji je počinjao neposredno nakon buđenja i večeru koja je počinjala relativno kasno, oko osam časova. Vojvotkinja Ana od Bedforda obično bi postala veoma gladna između 16 i 18h, te bi tražila da joj se u odaje donese bokal čaja, komad peciva, puter i kolač. Kako to vreme ne bi provodila sama, počela je da poziva svoje prijateljice da joj se pridruže. Ostale gospe iz visokog društva su to rado prihvatile i same počele da praktikuju ovu popodnevnu naviku.

Ubrzo je čajanka u 5 postala moderan događaj među engleskom aristokratijom. Dame bi oblačile duge haljine, stavljale rukavice i šešire za ovu posebnu priliku. Pošto su i srednje i niže klase prihvatile ovu naviku, “čaj u 5” dobio je dva oblika: za više staleže služio se takozvani low tea oko 16h, a za ostale high tea oko 18h. Nazivi “low” ili “high” potiču od visine stolova za kojima je čaj služen, pošto se čaj oko 18h služio umesto večere za trpezarijskim stolom.

Čaj u 5

Tradicionalna čajanka sastojala se od indijskog čaja koji se služio u šoljicama od kineskog porcelana, sitnih sendviča, keksa sa kremom ili džemom, kao i kolača i peciva u nekim prilikama.

U današnje vreme, ponajviše zbog užurbanog načina zivota, čajanka ovog tipa predstavlja tek povremeni luksuz za većinu Engleza, te se svodi na brzu šolju čaja iz kesice uz keks. Zanimljivo je da za turiste širom sveta koji bi ipak želeli da iskuse klasičan engleski čaj u 5, širom Londona i cele Britanije postoji niz hotela i šoping centara kao sto su Ric ili Harods, koji u svojoj ponudi imaju ovaj jedinstveni tradicionalni doživljaj.

Foto: Pixabay


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija