Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Uskrs

Posted on

Za Uskrs hrišćani slave Hristovo vaskrsenje iz groba, ali običaji koji su se ustalili za Uskrs nastali su još mnogo pre hrišćanstva.

Posebnu ulogu igraju Uskršnja jaja: obarena jaja, koju deca, ali i odrasli  ukrašavaju raznim bojama. Ona se zajedno sa čokoladnim jajima, malim čokoladnim uskršnjim zekama i drugim slatkišima sakrivaju po dvorištu, gde ih deca na Uskrs traže, verujući da ih je sakrio Uskršnji zeka.

Uskrs se uvek slavi u nedelju nakon prvog prolećnog punog meseca. Zbog toga je on svake godine drugog datuma, ali uvek izmedju 22. marta i 25. aprila.

Od 12. veka je običaj da se za Uskrs u crkvu donose hrana i jaja. Za vreme posta je bilo zabranjeno jesti jaja, a kako su ih kokoške i tada snosile, ona su kuvana i farbana, da bi se razlikovala od običnih jaja. Kako zec važi za simbol plodnosti i života, a takodje i Uskrsa, on sakriva Uskršnja jaja, a ne kokoška. Uskršnji zeka se kao simbol Uskrsa ustalio tek u 19. veku. Do tada je u nekim regijama uskršnje gnezdo donosila kukavica, lisica ili roda.

Najveći čokoladni Uskršnji zeka je visok 247,5 santimetara i težak 100 kilograma. Njega je napravila firma WAWI iz Pirmasena, koja je već ušla u Ginisovu knjigu rekorda po najvećem deda mrazu.

Najhladnija i najviša potraga za Uskršnjim jajima se održava u ski centru kod Ašaua u Himgau. Na Uskršnju nedelju od 13 do 15 časova deca do 10 godina mogu da se priključe potrazi za uskršnjim gnezdom u snegu.

U Zonenbilu je 1993. godine otvoren muzej Uskršnjih jaja. Tamo se nalazi preko 1000 ukrašenih jaja, u svim oblicima i bojama.

Uskršnje ostrvo

Do ovog imena se došlo sasvim slučajno. Holandjanin Jakob Rogeven se 1722. godine na Uskrs iskrcao sa svoja tri broda na ostrvo u Južnom Pacifiku i po ovom danu ga i nazvao Uskršnje ostrvo.

Ko je omiljeniji: Deda Mraz ili Uskršnji Zeka?

Za Uskrs Nemce spremno čeka 12 000 tona čokoladnih uskršnjih zeka. Za Božić police u supermarketima puni samo 10 000 tona čokoladnih deda mrazova. Možda je to i zato što Deda Mraz mora da se bori sa ostalim slatkišima, ili Nemci jednostavno više vole Uskršnjeg zeku. Preostale čokoladne zeke i deda mrazove supermarketi poklanjaju vrtićima i svartištima.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli: