Uskrs

Posted on

Za Uskrs hrišćani slave Hristovo vaskrsenje iz groba, ali običaji koji su se ustalili za Uskrs nastali su još mnogo pre hrišćanstva.

Posebnu ulogu igraju Uskršnja jaja: obarena jaja, koju deca, ali i odrasli  ukrašavaju raznim bojama. Ona se zajedno sa čokoladnim jajima, malim čokoladnim uskršnjim zekama i drugim slatkišima sakrivaju po dvorištu, gde ih deca na Uskrs traže, verujući da ih je sakrio Uskršnji zeka.

Uskrs se uvek slavi u nedelju nakon prvog prolećnog punog meseca. Zbog toga je on svake godine drugog datuma, ali uvek izmedju 22. marta i 25. aprila.

Od 12. veka je običaj da se za Uskrs u crkvu donose hrana i jaja. Za vreme posta je bilo zabranjeno jesti jaja, a kako su ih kokoške i tada snosile, ona su kuvana i farbana, da bi se razlikovala od običnih jaja. Kako zec važi za simbol plodnosti i života, a takodje i Uskrsa, on sakriva Uskršnja jaja, a ne kokoška. Uskršnji zeka se kao simbol Uskrsa ustalio tek u 19. veku. Do tada je u nekim regijama uskršnje gnezdo donosila kukavica, lisica ili roda.

Najveći čokoladni Uskršnji zeka je visok 247,5 santimetara i težak 100 kilograma. Njega je napravila firma WAWI iz Pirmasena, koja je već ušla u Ginisovu knjigu rekorda po najvećem deda mrazu.

Najhladnija i najviša potraga za Uskršnjim jajima se održava u ski centru kod Ašaua u Himgau. Na Uskršnju nedelju od 13 do 15 časova deca do 10 godina mogu da se priključe potrazi za uskršnjim gnezdom u snegu.

U Zonenbilu je 1993. godine otvoren muzej Uskršnjih jaja. Tamo se nalazi preko 1000 ukrašenih jaja, u svim oblicima i bojama.

Uskršnje ostrvo

Do ovog imena se došlo sasvim slučajno. Holandjanin Jakob Rogeven se 1722. godine na Uskrs iskrcao sa svoja tri broda na ostrvo u Južnom Pacifiku i po ovom danu ga i nazvao Uskršnje ostrvo.

Ko je omiljeniji: Deda Mraz ili Uskršnji Zeka?

Za Uskrs Nemce spremno čeka 12 000 tona čokoladnih uskršnjih zeka. Za Božić police u supermarketima puni samo 10 000 tona čokoladnih deda mrazova. Možda je to i zato što Deda Mraz mora da se bori sa ostalim slatkišima, ili Nemci jednostavno više vole Uskršnjeg zeku. Preostale čokoladne zeke i deda mrazove supermarketi poklanjaju vrtićima i svartištima.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija