Upoznajte Šveđane: 5 divnih običaja koji se obeležavaju u Švedskoj

Posted on

Ako želite da posetite Švedsku sigurno je da ćete upoznati i njene stanovnike naročito ako učite švedski jezik i želite da razmenite po koju reč sa nekim maternjim govornikom. Za Šveđane ste sigurno već čuli da su rezervrisani i hladni, ali ovo uopšte ne mora biti tako.

5 zanimljivosti o švedskom jeziku koje niste znali do sada

Kroz kulturu i običaje upoznajemo i način razmišljanja jednog naroda pa ako planirate put u ovu zemlju ili ste u procesu učenja švedskog jezika, evo prilike da saznate šta se to obeležava u Švedskoj i zašto je to njenom stanovništvu bitno.

Koji jezici su najlakši, a koji najteži za učenje?

Valborg

Ovo je običaj kojim se proslavlja kraj zime i dolazak proleća. Počinje 30. aprila, nekada je proslava trajala samo jedan dan tj. jedno veče dok danas traje čak nedelju dana. Radost zbog proleća i lepšeg vremena koje dolazi nakon duge zime se oseća svuda, svi su puni pozitivne energije i entuzijazma i okupljaju se oko velike logorske vatre. Studenti iz čitave zemlje dolaze u grad Uppsala na nekoliko dana i uživaju koncertima i drugim manifestacijama koje se organizuju.

Foto: Bengt Nyman, Wikimedia Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic licenca

Midsommar

Midsommar je, pored Božića, najvažniji običaj za Šveđane. Svake godine, između 19. i 25. juna proslavlja se najduži dan u godini.  Majstång/midsommarstång je simbol plodnosti, što je ujedno i osnovna tema ovog običaja, i postavlja se kao rekvizit specifičnog oblika oko kog svi plešu i zabavljaju se. Čitav dan je ispunjen muzikom, igrama, pripremaju se tradicionalna jela, svi su u belom ili u svetlim bojama i ukrašavaju se cvećem.

Foto: bengt-re, Wikimedia Commons

Jul (Božić)

Božić se u Švedskoj obeležava 24. decembra. Priprema za ovaj praznik počinje jos 13. decembra, na dan Svete Lucije. Devojčice ovim povodom oblače bele haljine, stavljaju na glavu improvizovanu krunu sa svećama i pred publikom pevaju tradicionalne pesme.

Våffeldagen (Dan Vafla)

Iako se ovaj dan slavi u nekim drugim zemljama, Šveđani su uspeli da ga na neki način pripišu najviše sebi jer su usavršili veštinu pravljenja hrskavih vafla. Glavna ideja je ta da se na ovaj dan pojede što više vafla, naravno uz kafu. I to je to. Jednostavno.

Kräftskiva

Ovo samo znači jedno – rakovi na meniju! Tokom čitavog avgusta, Šveđani uživaju u sveže pripremljenim rakovima uz obavezno okupljanje i zabave s prijateljima.

Šveđani mogu delovati distancirano na početku, ali su veoma druželjubivi, ljubazni i prijatni a kao što vidimo kroz njihove običaje, vole dobru zabavu, hranu i druženje.

 


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija