U znaku zelenog: Dan svetog Patrika

Posted on

Dan svetog Patrika tradicija je stara više vekova koja se danas slavi u više zemalja nego bilo koji nacionalni festival. Dan je posvećen Sv. Patriku, najvećem irskom svecu, a svakog 17. marta Irci prisećaju se života i dela ovog sveca i proslavljaju dan dolaska hrišćanstva u Irsku, dok se širom sveta ovaj dan obeležava kao proslava irske kulture generalno.

Ko je bio Sveti Patrik?

Sveti Patrik (385–461) bio je hrišćanski misionar i biskup u Irskoj. Većina stvari koja je danas poznata o njemu potiče iz tzv. Deklaracije za koju se veruje da je on autor. Prema nekim pričama i verovanjima, rođen je u bogatoj porodici na prostoru Britanije pod vlašću Rimljana u 4. veku.

Foto: Wikimedia CommonsAndreas F. Borchert, prema Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany licenci

Prema predanju, sa 16 godina oteli su ga irski razbojnici, nakon čega je narednih 6 godina proveo u Galskoj Irskoj kao pastir gde je, kako se veruje, pronašao svoju veru. Nakon šestogodišnjeg boravka u Irskoj, Patrik je uspeo da pobegne i vrati se u Britaniju gde je postao sveštenik, a kasnije i biskup, kako bi se ponovo vratio u Irsku i širio hrišćanstvo. Umro je 17. marta, a sahranjen je u gradu Downpatrick na 30-tak kilometara južno od Belfasta. Nakon smrti Sv. Patrik dugo je bio zaboravljen dok su se oko njegovog života ispredale brojne legend. Vekovima kasnije proglašen je za sveca zaštitnika Irske.

Dan svetog Patrika danas

Danas se širom sveta obeležava Dan svetog Patrika slaveći Smaragdno ostrvo i irsku kulturu. Danas Irci prekidaju post na jedan dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela. Ovaj praznik nas naravno podseća na dobar provod, pivo, hranu, irsku muziku i dobru zabavu. Tradicionalno najmasovnija proslava se održava u Dablinu, a zatim u Čikagu gde je prizor reke obojene u zeleno slika koja svake godine obiđe svet. Proslavi se pridružuje i Beograd jer će se i ove godine održati, sada već tradicionalno, peti po redu Beogradski irski festival kada će na više lokacija u Beogradu biti predstavljen deo očaravajuće irske kulture.

Foto: By ScottMLiebenson – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42406868

Legende i priče

Sv. Patrik proteruje zmije iz Irske

Prema legendama Sv. Patrik se tokom svog boravka u Irskoj gde je pokrštavao lokalno stanovništvo, sukobio sa druidima (sveštenicima, mudracima u zajednicama starih Kelta) i iz tog sukoba izašao kao pobednik. Veruje se da od tada u Irskoj nema zmija jer legenda kaže da ih je Sveti Patrik sve proterao iz Irske. Zanimljivo je da u Irskoj zaista i nema zmija, ali za to postoji naučno objašnjenje. Naučnici smatraju da u Irskoj nema zmija jer se ostrvo odvojilo od kopna za vreme ledenog doba kada su nestale sve zmije sa ostrva. Naravno, proterivanje zmija samo je simbol proterivanja paganstva i početak hrišćanstva u Irskoj.

Zelena detelina s tri lista i zeleno, volim te zeleno

Naravno jedan od najprepoznatljivijih simbola ovog praznika je detelina sa tri lista. Prema legendama Sv. Patrik je nosio detelinu sa 3 lista kako bi slikovito objasnio značenje Svetog Trojstva. Naravno simbol Irske je zelena boja što ne čudi ukoliko ste ikada imali priliku da posetite smaragdno ostrvo.

Uhvati vilenjaka i odvešće te do ćupa sa blagom!

Pored dateline sa tri lista i piva, jedan od najprepoznatljivijih simbola Irske kulture je i irski vilenjak o kojem su ispričane brojne legende i price. Veruje se da vilenjak skuplja blago i čuva ga u ćupu skrivenom iza duge, a ukoliko biste ga uhvatili on bi morao da vas odvede do blaga. Naravno to je lakše reći nego učiniti. Pored ovih, pomalo dečijih verzija priča o vilenjacima, postoje i one druge priče o prilično zlim i „nevaljalim“ vilenjacima.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija