Sveti Martin

Posted on

Dan Svetog Martina se obeležava 11. novembra u katoličkom delu Nemačke i u Austriji, ali i u ostatku srednje Evrope.

Sveti Martin je prvi katolički svetac, koji nije bio mučenik; bio je biskup grada Toursa, a poznat je i kao zaštitnik Francuske. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi se slavi 24.11. pod imenom Sveti Mrata-Mratindan.

Rođen je u sadašnjoj Mađarskoj 316/317 i protiv svoje volje služio u rimskoj carskoj gardi. Kada se jedne vrlo hladne zime našao pre kapijom jednog grada u Francuskoj i video nekog prosjaka da se smrzava, mačem je odsekao polovinu svog toplog plašta i dao mu da se ogrne. Sledeće noći je sanjao Isusa, ogrnutog istim plaštom.

Kao rimski vojnik imao je pravo na jednog roba, koga je tretirao kao brata. Kada je završio vojnu službu, otišao je u tadašnju Panoniju, gde je propagirao hrišćanstvo. Posle toga otišao je prvo u Milano, pa u Francusku, gde je živeo povučen život u samostanu.

Na ovaj dan se u Nemačkoj i Austriji tradicionalno jede guska. Taj običaj ima veze sa još jednom legendom o Svetom Martinu: živeći u Francuskoj, u gradu Tours, bio je poznat kao asketa i vrlo skroman čovek, ali je stanovništvo ovog grada htelo da baš on bude biskup; kako je smatrao da nije dorastao ovoj odgovornosti, Sveti Martin se sakrio u oboru sa guskama, ali su guske toliko jako gakale da su ga odale. Međutim simbolika guske ima korene u germanskoj mitologiji, jer je baš ova životinja bila pratilac Votana ili Odina, glavnog boga. Ko bi pojeo gusku, dobio bi njegovu snagu.

U mnogim delovima Nemačke i Austrije na ovaj dan se prave povorke, koje prolaze kroz grad i  deca, najčešće ona koja idu još u obdanište ili niže razrede osnovne škole, nose svetiljke i lampione, koje su sami napravili. Dok šetaju pevaju tradicionalne pesme, a na čelu povorke je neko na konju, obučen kao Sveti Martin i “ prosjak“. Na kraju šetnje se odigra deljenje plašta, što bi trebalo sve da podseti, a ponajviše decu, da bi trebalo da budu skromni i pomažu drugima.

Pre nego što se povorka  raziđe, deca dobijaju slatkiše, a to su najčešće posebno za taj dan napravljeni kolačići pod nazivom Stutenkerl, kolač od testa i grožđica u obliku čoveka i preko posut šećerom.

Foto: germanworldonline.com

Foto: www.meincupcake.de


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli: