Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

Šta je Nemcima traht?

Napisao/la: Posted on

Šajkača, anterija, jelek, opanci samo su neki od detalja po kojima lako prepoznajemo srpsku narodnu nošnju. No, kako izgleda nemačka i austrijska verzija tradicionalne nošnje, poznatija pod nazivom traht?

Ranije je  svaki traht otkrivao mnoštvo bitnih informacija o osobi koja ga nosi – iz koje regije i sela osoba potiče,  kakav joj je društveni položaj u zajednici, pa čak i bračni status – da li je osoba slobodna, u braku, udovac ili udovica, pa i koja je prilika u pitanju – svadba, krštenje, pričešće itd. Oznaka bračnog statusa je naročito bila primetna kod žena i to po načinu vezivanja kecelje na suknji: neudata – ukoliko je traka bila s leve strane i nevezana, udata – uvezana s desne strane, devica – mašna po sredini, udovica – mašna vezana pozadi.

Naziv za tradicionalnu žensku nošnju je dirndl, a  nastala je kao imitacija tradicionalne nošnje alpskih seljanki. Dirndl se sastoji od uskog prsluka (na nemačkom: Leibl), bluze, široke suknje i šarene kecelje. Dirndl je najpre označavao odeću ženske posluge (na nemačkom Dirn – služavka), ali se moda kasnije proširila među ženama više klase.

Muška narodna nošnja je najčešće pravljena od kože, lana i vune. Lederhozne, kožne bermude sa tregerima nose se u kombinaciji sa odgovarajućim cipelama i vunenim čarapama. Jakne i šeširi se razlikuju od regiona do regiona i od prilike za koju se nose, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Foto: Felix Hörhager/dpa +++(c) dpa – Bildfunk+++

U današnje vreme, u nekim delovima Nemačke i Austrije, i dalje je prihvatljivo nositi tradicionalnu nošnju u formalnijim prilikama. Zanimljivo je i da ova odeća odnedavno popularna i među mladima. Veliki broj dizajnera bavi se modernizovanjem i prilagođavanjem narodne nošnje, posebno ženske, za svaki dan.

Pogledajte neke od kreacija mlade austrijske dizajnerke Lene Hošek, inspirisane narodnom nošnjom.

I na kraju, nije loše naglasiti da je nošenje trahta pre svega znak nacionalnog ponosa i negovanje tradicije koja traje vekovima i koja će, zahvaljujući onima koji je neguju, trajati zauvek.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.


Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

Podeli:

ucenje-stranih-jezika-beograd