Regenzburg, novi doživljaj Nemačke

Posted on

Put u Regenzburg (Regensburg) je bio veliko otkriće, s obzirom da sam očekivala vrlo malo, a dobila mnogo više nego u mnogim izvikanijim turističkim gradovima. Naravno, nemojte se nadati Parizu, ali ako imate u planu jednodnevni izlet, a nalazite se u blizini, obavezno posetite ovaj gradić.

Ako ste u Bavarskoj, uzmite voznu kartu Bayern-ticket, koja važi od 9 ujutru do 3 ujutru sledećeg dana i za jednog košta samo 22 evra, a cena se povećava za 4 evra po osobi. Jednom rečju vrlo povoljno u odnosu na ostale cene prevoza. Ipak morate da vodite računa da ova karta ne važi za brze vozove ili IC-vozove, već samo za regionalne. Regenzburg se nalazi na samo sat i po vremena vozom od Minhena, a pruga dalje vodi čak do Praga, tako da ćete u vozu sresti mnoštvo razdraganih turista.

Kada stignete, obavezno se prvo zaputite u jedan od info-centara, uzmite kartu grada i raspitajte se šta bi sve u gradu trebalo da vidite.

Inače, Regenzburg se nalazi na istoku Bavarske i pored Minhena, Nirnberga i Augsburga spada u veće gradove ove pokrajne. Takođe je i  vrlo star grad, nastao iz prvobitnog keltskog naselja, a 179. godine pne. je na mestu sadašnjeg grada osnovano rimsko utvrđenje Castra Regina. Od 6. Do 13. veka bio je glavni grad Bavarske. Od 1245. do 1803. bio je slobodan carski grad. Iako je grad u 16. veku prihvatio protestantizam ostao je i dalje sedište katoličke Regenzburške biskupije, a od 1663. do 1806 je bio sedište stalnog sabora Svetog rimskog carstva, a upravo je u Regenzburgu 1806. ovo carstvo i zvanično prestalo da postoji. Od 2006. stari deo grada je deo UNESCO svetske baštine. Te godine je Regenzburg posetio i papa Benedikt XVI.

Želežnička stanica se nalazi u južnom delu starog grada i prvo na šta ćete naići kada izađete iz voza je Maximilianstrasse, ulicu koja najpre podseća na pešačku zonu. Vrlo je široka i po tome odudara od ostalih ulica u Regenzburgu, koje su krive, uske i kratke. U njoj se nalaze brojne prodavnice, pa ako imate volje i finansija za šoping, ovo je savršena prilika.

Sledeća znamenitost koju ne treba propustiti je katedrala Svetog Petra (Dom St. Peter) koji je inače i zaštitnik grada i čiji se atributi – ključevi se nalaze na grbu grada. Katedrala je dugo građena, skoro 250 godina i bila je gotova 1520. godine, a dve dominantne kule su dodate tek krajem 19.veka. Pored katedrale u Kelnu, ovo je druga najveća gotska katedrala u Nemačkoj. Ako imate malo sreće i lepo vreme možete napraviti vrlo lepe slike sa katedralom i plavim nebom u pozadini.

SONY DSC

Od katedrale kojom god od uličica da krenete stićićete do obale Dunava. Naime, grad leži na tri reke: na Dunavu i dve manje – Regenu (Regen)  i Nabu (Naab). Dunav ne izgleda onako veliko i moćno kako smo mi u Beogradu navikli, ali je i dalje lep. Ako imate vremena isplanirajte i jednočasnovnu plovidbu Dunavom.

Ako ste stigli do Dunava znači da je u blizini i kameni most iz srednjeg veka, koji je jedan od zaštitnih znakova i najslikaniji prizor Regenzburga. Na početku mosta nalazi se i kula sa satom, kao i besplatan muzej o Regenzburgu.

U blizini mosta se nalaze vrata iz rimskog perioda Porta praetoria, koja su označavala ulazak u rimska vojna utvrđenja, po kojima je i sam grad dobio ime.

Regenzburg, inače, izgleda kao mreža uskih ulica i širokih trgova, od koji su neki dobili ime po robi, koja se prodavala na njima: Kohlemarkt, Fischmarkt itd., što mnogo govori o bogatoj trgovačkoj istoriji ovog grada.

Nemojte propustiti da vidite i staru Gradsku kuću (Altes Rathaus) u kojoj se nalazi i muzej o bogatoj istoriji grada.

Ako Vam dosadi da se šetate, što se pre ili kasnije desi, sedite u neki od brojnih kafića, poslastičarnica ili restorana. Gde god da ste videćete neki simpatičan prizor.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija