Pita ispod sača na nemački način

Posted on

Prva asocijacija na nemačku kuhinju su kobasice i pivo. Time se ponose i sigurno da svi turisti i pravi gurmani žure da probaju nemačke tradicionalne specijalitete. To je zapravo bila i moja velika želja. Nasuprtom tome sada se prilikom svakog odlaska u Nemačku posebno radujem ponovnom uživanju u nemačkim čokoladnim poslasticama, voćnim jogurtima i nezaobilaznom flamkuhenu.

Flammkuchen ili tarte flambée je tradicionalno nemačko-francusko jelo, koje potiče zapravo iz francuske regije Alzas. Nije pristrasno stavljen pridev nemački na prvo mesto u ovom tekstu. Opčinjena ovim jelom, tražeći recepte, istraživala sam o njemu još kad sam ga prvi put okusila i pronašla da je ime prvobitno nastalo na alemanskom jeziku, koji je zapravo podskupina nemačkog jezika. Dakle, to je nemačko-francusko jelo. U bukvalno prevodu to je pita pečena na vatri.

Ova pita iz pećnice veoma je lagana, testo je izuzetno tanko i premazano kiselom pavlakom. Kako i sam naziv govori, to testo mora da bude fino zapečeno ispod i na ivicama. Pri svakom zalogaju ono hraska, a ujedno je zbog sloja palvake odozgo mekano i sočno. U originalnoj verziji dodaju se tanki kolutići crnog luka, sitno naseckana dimljena šunka i kačkavalj. Kao i kod svih jela postoje razne verzije sa pečurkama i različitim vrstama sireva, ali i slatkih sa ananasom, jabukama i cimetom.

Ovaj specijalitet poznat je i omiljen u većini nemačkih regija. Izašao je iz domaćinstava popularizacijom pice 60-ih godina. Može se naručiti u skoro svakom restoranu. Takođe se može kupiti često i na uličnim štandovima, a najukusnije sam lično probala na štandovima hrane na festivalima muzike i vašarima. Ako vas toliko oduševi, pa se, kako bi se to u žargonu reklo, navučete na flamkuhen, možete kupiti i zamrznut u bilo kom supermarketu i za 12 minuta imate malo lošiju varijantu na svom trpezarijskom stolu.

Nažalost, svega toga nema u Srbiji. Probala sam da sama pripremim flamkuhen, ali na kraju uvek ispadne sličan onom iz supermarketa. Zapravo, uvek mi fali malo tog „flama“, odnosno vatre. I pretpostavljam da malo ko u svom domu može u pećnici na drva da spremi ovu divnu pitu, te vam od srca preporučujem da po ulasku u Nemačku, Švajcarsku ili Francusku potražite u prvom bistrou ovo jelо u meniju. Ako pak posedujete piceriju sa pećnicom na drva, molim vas, počnite da spremate u Srbiji ovu jednostavnu nemačko-francusku picu.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija