Pet najboljih filmova Fatiha Akina

Posted on

Fatih Akin je nemački režiser, scenarista i povremeno glumac turskog porekla. Jedan je od najznačajnijih i najzanimljivijih stvaralaca savremene nemačke filmske scene. Njegova perspektiva je obogaćena imigrantskim iskustvom, integracijom različitih nacionalnosti u nemačko društvo i generalno životom u Nemačkoj. Rođen je i odrastao u Hamburgu.

Gegen die Wand (2004)

Ovo je film sa kojim se Akin proslavio. On i glumica – Sibel Kekilli (gledali smo je u seriji Igra prestola) su za ovaj film osvojili Zlatnog medveda. Film opisuje ljubavnu priču mlade Turkinje koja je u Nemačkoj odrasla i koja se upušta u prividan brak sa starijim Turčinom, akoholičarom i narkomanon, samo da bi prkosila svojim roditeljima i njihovim moralnim vrednostima koje pokušavaju da joj nametnu.

Film je prvi deo triologije Ljubav, Smrt i Đavo. Drugi deo je film Auf der anderen Seite(2007).

Soul Kitchen (2009)

Film je komedija i ujedno je posvećen njegovom rodnom gradu Hamburgu. Takođe, film je posvećen i njegovom bratu Cem, jer je tema bratske ljubavi veoma česta u Akinovim filmovima.

Radnja filma se vrti oko propalog restorana pod imenom Soul Kitchen i odnosa vlasnika restorana i njegovog brata. U filmu igra odličan (kao i uvek) Moritz Bleitreu i još bolji i nepravedno zanemaren Birol Ünel.

Solino (2002)

Za razliku od ostalih filmova, ovaj film tematizuje pečalbarski život jedne italijanske porodice i vreme od 50-ih godina 20.veka, kada su se u Nemačku slivale reke radne snage iz Italije, Turske i nekadašnje Jugoslavije. Ovo je jedna topla ljudska priča o porodičnom životu, bratskoj ljubavi i suparništvu. Vrlo jednostavan, a efikasan film.

Im Juli (2000)

Ovaj film spada u kategoriju road-movies, sa primesama ljubavne komedije. U filmu opet dominira Moritz Bleitreu, a ono što bi nama bilo interesantno je da u filmu glumi i Branka Katić.

Glavni lik u filmu je uštogljeni nastavnik fizike, koji se upušta u vrlo neizvesno putovanje od severa Nemačke do Istambula zarad ljubavi. Za to vreme proživljava potpuni preobražaj i upoznaje život i ljubav iz događaja, za koje verovatno nikad ne bi pretpostavio da će mu se desiti.

Kebab Connection (2005)

Za ovaj film Akin je napisao samo scenario, ali je film svakako zaslužio da se nađe u užem izboru. Kebab Connection je komedija, sa kratkim izletom u dramu, da bi se završio kao komedija. Film je režirao Anno Saul i omaž je ku-fu filmovima sa Brus i Jet Lee-jem.

Mladi Nemac, naravno turskog porekla, želi da uspe kao režiser ku-fu filmova, ali će mu želje iskomplikovati privatan život i trudna devojka. Situacija mu je dodatno otežana željom njegove konvervativne porodice, pogotovo oca, da se što pre smiri i postane porodičan čovek.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli: