Oktoberfest

Posted on

Festival sa 200-godišnjom tradicijom ima neka, za nas, pomalo neobična pravila. Što ih više upamtite, biće Vam lakše da se snađete na Wiesnu (kako Nemci zovu plato na kome se održava Oktoberfest). Bez ulaska u detalje o istorijatu, broju šatora i slično, prelazim na konkretne savete.

Kada se neki šator napuni do maksimuma, zatvaraju se vrata, i nema novih ulazaka. Ukoliko želite da provedete veče unutra, moraćete poraniti. Vikende slobodno otpišite, ili se smenjujte sa prijateljima u čuvanju stola od prepodnevnih sati. Npr. poslednje subote ovogodišnjeg Oktoberfesta svi šatori bili su zatvoreni u 17h. Taj dan je festival posetilo 600.000 ljudi!!! Postoji još jedan način da se uđe u prepunu halu: pozovite se na zajedničke korene. Veliki broj redara na ulazu su iz Bosne, Srbije ili Hrvatske. Čak i da ne uspete da pronađete mesto negde unutra, na raspolaganju imate stolove pod vedrim nebom.

Da bi Vas poslužili pivom, morate sedeti za stolom, tj. ako stojite sa strane sigurno ćete ostati žedni. Ako nemate rezervisano mesto, priđite prvom stolu i zamolite da vas prime u društvo. Za pola sata zajedno ćete pevati. Pivo se toči od 11 do 23 časa. Pre toga obavezno jedite. Pivo ne samo da je jače od običnog nego se i brže pije, jer ljude ponese često nazdravljanje.

„Jedno pivo“ podrazumeva jednu litru piva. Kada neko kaže da je popio pet piva na Oktoberfestu, skinite mu kapu. Cena piva je oko 10 evra.

Zaboravite na glupiranje. Penjanje na stolove ili štipanje konobarice (da ne spominjemo nasilničko ponašanje) udaljiće Vas iz šatora brzinom svetlosti. Ali je zato dozvoljeno penjanje na klupe i skakanje po njima. Nemojte pokušavati da iznesete kriglu, jer će Vam na izlasku biti oduzeta.

A kad se napijete, nipošto ne sedajte za volan. Minhenska policija ima običaj da pozatvara sve ulice koje vode u nekom pravcu, a ostavi prohodnu samo jednu. Na taj način je nemoguće izbeći policijsku kontrolu.

Sada ste naoružani dovoljnim znanjem za dobar provod na Oktoberfestu.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija