Od automobila do „čoveče ne ljuti se“ – nemački izumi

Kada bi trebalo reći karakteristične osobine Nemaca, uvek se izdvajaju tri: red, rad i disciplina. Ali malo ko zna da su Nemci poznati i kao veliki izumitelji većine stvari, koje mi koristimo svakodnevno i bez kojih bi nam danas život bio nezamisliv. U daljem tekstu sledi prikaz 10 izuma sa etiketom Made in Germany, koja je svuda u svetu sinonim za kvalitet.

  1. Automobil: Karl Benz i Gotlib Dajmler su izumeli automobil 1886. Kada su Nemci prvi put videli automobil , nisu ni malo bili oduševljeni idejom i smatrali su da je isuviše glasan, brz i opasan.Ali uprkos toj činjenici automobil je osvojio ceo svet i omogućio ljudima da brže i jednostavnije stignu od tačke A do tačke B. Danas Nemci prednjače u automobilskoj industriji, pa većina nas mašta o jednom divnom Poršeu ili BMW-u kao poklonu iz Nemačke. Auto je toliko omiljen i važan kod Nemaca, da će mnogi auto staviti i ispred žene.
  2. Aspirin: Kada osećamo da će nas grip savladati posegnemo za aspirinom. Firma Bayer je 1897. lansirala na tržište lek koji smanjuje temperaturu i umanjuje bolove. Zaslužan za otkriće je Feliks Hofman. Felikse, hvala ti do neba!
  3. Pasta za zube: Apotekar Otomar fon Majenburg je u svojoj maloj apoteci u Drezdenu vršio različite eksperimente, a jedan je doveo do izuma,neophodnog za održavanje lepih, belih i zdravih zuba.
  4. Rengentski zraci: Kaže se da se do velikih otkrića dolazi slučajno, pa je tako i ovde to slučaj, što je dovelo do velikog napretka u medicini.
  5. Filter za kafu: Melita Benz je bila klasična domaćica, ali kao i svaku , nervirao ju je talog nakon popijene šoljice kafe. Došla je do ideje da kada pije kafu stavi pre sipanja papir kako bi izbegla talog. I tako je nastao osnovni princip pripremanja filter kafe. Ostalo je istorija. Danas preduzeće pod imenom Melita vode njeni unuci i bavi se ne samo proizvodnjom filtera, već i proizvodnjom kafe i  automata za kafu.
  6. Televizija: Kada je kraljica Elizabeta II krunisana, većina Nemaca je događaj pratila iz svojih domova uživo zahvaljujući otkriću televizije 1930. Televizija je svoj bum doživela posle II svetskog rata, jer je već tada zamenila popularni kino.
  7. Kopačka: Nemci su ludi za fudbalom i prirodno je da specijalna obuća bude i nemački izum. Adolf Dasler je zaslužan za ovo otkriće, a prve kopačke , koje su zakoračile na teren, nosila je nemačka fudbalska reprezentacija na svetskom prvenstvu u Mađarskoj i, naravno, osvojila isti. Možda zbog prave obuće?
  8. Čip kartica: Prva platna kartica pojavila se šezdesetih godina prošlog veka, koju su kasnije dva Nemca proširila jednim dodatkom: čipom. Danas su dokumenta uglavnom čipovana. Dakle, bez čipa se u 21. veku ne može.
  9. Džins: Svi mi volimo džins i svi znamo da treba da zahvalimo Leviju Štrausu na njegovom revolucionarnom izumu. Levi Štraus je po poreklu Nemac, koji je emigrirao u Ameriku i tamo pokušao da ostvari američki san. U tome je i uspeo. A što se tiče džinsa, ostalo je istorija.
  10. „Čoveče, ne ljuti se“: Rečenica, koja je pokrenula izumitelja ove popularne društvene igre, bila je : Tata , nama je dosadno! I tako je tata Jozef Šmit postao veliki izumitelj. Veliki internacionalni uspeh je igra doživela kada su ratovi prestali i spada u najpopularniju nemačku društvenu igru svih vremena.

Pogledajte utiske naše polaznice o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija