Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
ZapiszZapisz

Momačko/devojačko veče u Španiji

Napisao/la: Posted on

Običaji jednog naroda govore o njegovoj istoriji, tradiciji, kulturi, ali u mnogome oslikavaju i njegov karakter. Organizovanje momačke i devojačke večeri je popularno i u našoj kulturi. Od kreativnosti budućih mladenaca i njihovih prijatelja zavisi kakav će to provod biti.

U španskoj kulturi se ovaj običaj i te kako neguje, a kreativnost i originalnost ideja organizatora je vrlo impresivna, u pojedinim situacijama, potpuno neočekivana. Počnimo od naziva, ovaj događaj je na španskom despedida de soltero/a, što bismo mogli da prevedemo kao „oproštaj” od momačkog/devojačkog života. Španci se zaista potrude da se od „starog” života oproste kako valja.

Smatra se da je ovaj običaj nastao kao produkt sujeverja i da su u Španiji počeli da ga praktikuju jer se veruje da se tako „osigurava” bračna sreća i blagostanje. Nekada se organizovalo samo momačko veče, ali se sa emancipacijom pojavio i ženski pandan.

Cilj ovih okupljanja budućih mladenaca sa prijateljima je da se te večeri što bolje provedu i zabave. Ovakvo druženje obično mladenci organizuju odvojeno, svako sa svojim krugom ljudi, mada nije retko da se u jednom delu večeri svi okupe i zajedno nastave slavlje.

Momačke i devojačke večeri uglavnom organizuju prijatelji mladenaca, mada nije neobično da ih organizuju i sami mladenci. Ponekad žurke traju po dva i više dana. Nekada se odlazi i van grada.
Mesta za organizovanje ovih žurki mogu biti različita: od privatnih kuća, restorana, vikendica do plaža, bazena, trgova, ulica, a ako budžet dozvoljava i skupljih hotela.
Pored organizovanja roštilja u prirodi, odlaska u striptiz barove ili pozivanja „umetnika” na kućne žurke, odlaska u spa centre i sl, postoje i mnogo luđi oblici provoda.

Najzanimljiviji deo je prerušavanje mladenaca u kostime koje biraju uglavnom prijatelji. Kostimi i likovi mogu biti najrazličitiji. O tome odlučuje isključivo mašta organizatora. Nekada se čak i svi iz društva kostimiraju isto ili slično i tako obučeni, paradiraju gradom. Ima tu i transparenata, pozdravljanja, nazdravljanja, igranja i pevanja sa prolaznicima. To je zaista prava atrakcija.

Neretko se društvo okupi negde na otvorenom, organizuje popularni botellón (neku vrstu „pijanke” na otvorenom- na trgu, u parku i sl.) i tako proslavlja.

Ponekad se organizuju i tematske kućne žurke, na kojima su svi prisutni obučeni u duhu nekog vremena, slušaju muziku tog vremena i u stilu, recimo sedamdesetih, proslavljaju momačko ili devojačko veče.

Pored kostimiranja, provoda uz muziku i piće, veselo društvo se zabavlja i uz kreativne igre. Među njima su neke i nama poznate, kao npr. igrice memeorije, „bingo”(različite varijante) „igra istine” ili „istina-izazov”. Ipak, ima tu i kreativnijih, poput takmičenja u pravljenju venčanice od toalet papira. Društvo se podeli u nekoliko ekipa koje se takmiče ko će da iskreira najzanimljiviju i najoriginalniju venčanicu. Zadatak je utoliko teži ukoliko se odredi kom stilu ona treba da pripada.

Ponekad tu ima i onih, za mladence malo „nezgodnijih” igara. One podrazumevaju da, ukoliko u igri pogreše ili nešto ne znaju, treba da otkriju neke intimne detalje iz veze sa svojim partnerom ili da javno nešto neprijatno izgovore ili urade.
Običaj je i da mladenci ove večeri dobijaju poklone. Naravno, cilj nije da budu funkcionalni, već nešto što će izazvati smeh svih prisutnih i čija će namena biti da se koristi te večeri i da zabavi sve prisutne.

Ono što je svim ovim aktivnostima zajedničko je da se svi prisutni sjajno zabavljaju i to kasnije godinama prepričavaju. To je pogotovo zanimljivo pripadnicima drugih kultura, u kojima takvih običaja nema.

Podeli:

ucenje-stranih-jezika-beograd