Karneval – peto godišnje doba

Posted on

Praznika u Nemačkoj ima u izobilju, ali se najviše slave karnevali, pa zato i ne čudi što ih Nemci obožavaju. To je za njih prilika da bar jednom godišnje zaborave svakodnevicu i da u karnevalskim kostimima postanu neko drugi. Dani karnevala su za mnoge dani kada je sve dozvoljeno: ispijaju se litre piva, bacaju tone slatkiša, organizuju velike povorke, prave šale na račun političara… Dobra zabava je zagarantovana!

Tačno 11.11. u 11 sati i 11 minuta svake godine u Rajnskoj oblasti (Keln, Dizeldorf, Majnc) počinje najluđe doba u godini. Na svakom koraku maskirane osobe i karnevalske lude, koje su glavna obeležja ovih „ludih dana“. Dakle, svakodnevna garderoba (farmerke, majice, patike…) – nikako! Smisao karnevala je maskiranje, jer ako se ne maskirate, onda ste neupadljivi. Klovn, kauboj, anđeo, plišani meda (ipak nije toplo kao u Riju J)… Pustite mašti na volju.

Nakon kostimiranja sledi zabava. U Kelnu se tradicionalno održavaju slavlja u nekoj od poznatijih pivnica ili krčmi. Uz ispijanje poznatog kelnskog piva – Kölsch pevaju se različite pesme. Zajedno pijemo, zajedno se ljuljuljamo u ritmu muzike i igramo. Interesantno je to da svi pevaju, znali text ili ne. Nema stida ni uzdržavanja.

Vrhunac karnevala je Rosenmontag (crveni ponedeljak), kada se održavaju velike parade: dekorisana vozila, iz kojih se bacaju slatkiši (mmm…), karikature političara, klovnovi… Naročito su interesantne figure političara, koje su i ove godine privukle veliku pažnju. Ovogodišnje teme su bili neizbežna kancelarka Angie, demokratski prevrati na Bliskom istoku i u severnoj Africi- omiljeni lik Gadafi.

Svaku uspelu figuru sa političkom konotacijom hiljade prisutnih ljudi pozdravlja u Kelnu uzvikom Alaaf ! (hurra!).

Ludi dani traju do pepeljaste srede (Aschermittwoch). Spaljuju se lutke od slame, koje simbolišu sve nepristojno, što se desilo tokom karnevalskih dana. Karnevalu je kraj, a sledi period Uskršnjeg posta. Kauboji, klovnovi, karnevalske lude postaju ponovo obični građani, vraćaju se svakodnevici.

Ako želite da osetite čari pravog karnevala u Nemačkoj, uputite se u Keln, nabavite kostim ili barem navucite periku, zaboravite svakodnevicu i izludujte se. Sve je dozvoljeno!


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija