Kako se u Nemačkoj iščekuje Božić?

Posted on

Foto: dianeduane.com

U domovima širom Nemačke deca, a i oni koji se osećaju tako, jedva čekaju prvi decembar kako bi otvorili prva vratanca na adventskom kalendaru. Šta li se krije iza tih malih vrata, neki poklončić, slatkiš ili nešto sasvim treće?

24 vratanca, 24 iznenađenja. Ukoliko do sada niste imali priliku da se sretnete sa adventskim kalendarom prvo ćete pomisliti kakav je to kalendar koji broji 24 dana?! Ali ubrzo shvatamo da se radi o odbrojavanju i iščekivanju Božića po Gregorijanskom kalendaru. A ovi adventski kalendari (Advent – period od 4 nedelje pre Božića, iščekivanje Božića) postoje upravo da nam ulepšaju i zaslade iščekivanja Božića. Ova zanimljiva tradicija potiče upravo iz Nemačke, odakle se proširila na većinu zemalja koje slave katolički Božić.

Adventski kalendar uglavnom se pravi od kartona na kojem se nalaze prozorčići iza kojih se kriju sličice ili simboli koji ukazuju na dolazak Božića. Prozorčići su obeleženi brojevima od 1 do 24 i svakog dana otvaraju se nova vratanca. Danas možete ove kalendare kupiti u neverovatnom broju varijacija i oblika, ili se možete malo potruditi i napraviti jedan sami.

Malo istorije

Sve do 16. veka deca u Nemačkoj su poklone dobijala ne na Božić kao što je to slučaj danas, već na Svetog Nikolu. Tom prilikom deca bi noć pred praznik ostavljala sveže uglačane čizmice ispred sobe kako bi ih tokom noći posetio Sveti Nikola i ostavio im poklone i slatkiše u čizmicama. Ali Sv. Nikola nije išao sam, njega bi u stopu pratio njegov pomoćnik Knecht Ruprecht koji je na ramenu nosio džak uglja za onu decu koja nisu tokom godine bila dobra. Ta tradicija i verovanja bivaju prekinuta za vreme crkvenog reformatora Martina Lutera, kada je uveden običaj da deca poklone dobijaju za Božić. Kako bi se taj period skratio za nestrpljivu decu nastao je i adventski kalendar koji bi strpljivu decu svakog dana nagradio nekim malim poklonom. U to vreme siromašnije porodice su samo kredom crtale 24 crtice koje su deca svakog dana brisala znajući da se praznik približava. U nekim porodicama su se postavljale sveće sa 24 oznake ili papirića, koji us se bacali. Dok su deca imućnijih roditelja dobijala medenjake. Nije bilo potrebno mnogo uveravanja da se ovakva praksa i tradicija proširi širom Nemačke, a vremenom i šire.

Foto: sellmer-verlag.de

Prvi štampani adventski kalendari

Protestantska knjižara u Hamburgu je verovatno bila prva koja je 1902. štampala jedan adventski kalendar u obliku sata. Dve godine kasnije se u listu Stuttgarter Neues Tagblatt našao i jedan adventski kalendar kao dodatak. Godine 1908. minhenski štampar Gerhard Lang prodavao je šarene sličice, koje su se mogle izrezati i zatim zalepiti na 24 polja na kartonu.

24 vratanca, 24 iznenađenja

Adventski kalendar kakav je danas prepoznatljiv postao je dostupan širim masama 1920. godine kada su se na tržištu pojavili prvi adventski kalendari s vratancima, koja su se mogla otvarati. A iza njih su se mogle naći sličice ili citati iz Biblije.

Od 50-ih godina dvadesetog veka adventski kalendar postaje masovno popularan širom sveta. Iza vratanca su se često krile sličice sa snegom pokrivenim gradićima ili pejzažima. Neki kalendari su krili i čokoladice ili druge slatkiše.

Danas se iza 24 vratanca jednog adventskog kalendara uglavnom kriju čokoladne poslastice sa različitim božićnim motivima. Iza nekih se čak kriju igračke ili druge sitnice, koje ugodno iznenađuju pri otvaranju vratanca. Neki malo veštiji ručno izrađuju kalendare, pri čemu kreativnosti nema granica.

Sada možete pronaći najneverovatnije primere adventskog kalendara, različitih veličina i oblika, koji osim slatkiša kriju brojne i „ozbiljne“ poklone. Izrada jednog adventskog kalendara poput ovog na slici u obliku police može zaista biti ozbiljan poduhvat.

Foto: whipperberry.com

 Adventski venac

Još jedna od tradicija koju ćete sigurno primetiti jeste i adventski venac čije poreklo takođe potiče iz Nemačke. Adventski venac, kao i adventski kalendar, simboliše iščekivanje Božića. Venac se ukrašava novogodišnjim i božićnim motivima, mašnama, cvećem i slično, dok su sveće obavezan element. Danas se uglavnom prave venci sa 4 sveće koje simbolišu 4 nedelje do Božića i svake nedelje se pali po jedna sveća. Prvi adventski venac nastao je u Nemačkoj, u Hamburgu u jednom domu za siromašnu decu. Naravno, kao i adventski kalendar i ovaj običaj se vremenom proširio širom zemlje a zatim i šire.

Pogledajte utiske naše polaznice o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu:


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.

    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija