Kako deca u Velikoj Britaniji slave Božić

Posted on

Deca se zasigurno najviše raduju božićnim i novogodišnjim praznicima. Najmlađi u Velikoj Britaniji, kao i sva deca širom sveta, odbrojavaju dane do svog omiljenog praznika u godini – Božića. U nastavku ćete otkriti zašto.

U Velikoj Britaniji, na Božić, porodica je na okupu i svi zajedno proslavljaju ovaj važan praznik. Ma gde članovi porodice bili pre Božića, oni se na taj dan okupljaju u kući i zajedno uživaju u ovom porodičnom prazniku.

Većina porodica ima okićenu božićnu jelku (neke čak i dve) u svojoj kući. U kićenju jelke učestvuju svi članovi porodice, posebno deca. Inače,  tradiciju ukrašavanja božićne jelke je prvi put u Veliku Britaniju uveo princ Albert, suprug kraljice Viktorije. On je bio Nemac po poreklu i procenio je da će ovaj običaj biti dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji. Nije se prevario. Ubrzo  su svi počeli da ukrašavaju jelke, što se održalo i dan danas.

Deca širom Velike Britanije veruju da Deda Mraz ili Otac Božića donosi poklone i da ih ostavlja u čarapama iznad kamina ili ispod jastuka. Deca obično ostavljaju pitu od mesa ispred kamina ili pored jastuka za Deda Mraza, kada siđe niz odžak ili uđe u njihovu sobu. Neke porodice šaljivo ostavljaju bezalkoholno piće pored pite, jer Deda Mraz treba da vozi svoje sanke nazad na Severni pol.

Deca pišu pisma Deda Mrazu i prave listu igračaka koje bi volela da dobiju od njega. Ponekad ih stavljaju u poštansko sanduče, a ponekad ih bacaju u vatru kamina. Veruju da će promaja razduvati ostatke pisama kroz odžak i da će  Deda Mraz moći da ih pročita. Deda Mraz dolazi noću na Badnji dan dok svi spavaju i ostavlja poklone. Ujutru, na Božić, deca u pidžamama veselo otvaraju poklone.

Glavni obrok je kasno popodne. Obično se jede pečena ćurka ili guska, dinstano povrće, slanina i kobasice. Tu je i nezaobilazni božićni puding. To nije klasični puding, već smesa od jaja, brašna, sušenog voća, đumbira, oraščića i još mnogo začina. Na trpezi se nalaze pite od mesa i mnogo slatkiša. Pored svakog tanjira nalaze se nezaobilazne praskave bombone ili crackers na engleskom. U tim specijalno napravljenim bombonama se nalaze papirnate krune, igračke i drugi sitni pokloni, a često i papirići sa unapred napisanim božićnim šalama.

Usvojite i vi neke od ovih običaja i napravite prazničnu atmosferu u svom domu. Vaša deca će sigurno biti oduševljena, a vi ćete se podsetiti najlepšeg životnog doba – detinjstva.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ KATEGORIJA:

- UČENJE STRANIH JEZIKA

- KULTURA STRANIH ZEMALJA

- ZANIMLJIVOSTI O STRANIM JEZICIMA

 

Pročitajte aktuelnu akcijsku ponudu
kurseva stranih jezika klikom na: 
AKCIJSKE CENE!

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove sa bloga na i-mejl.

    Prijavom na mejling listu saglasni ste sa time da ćete na e mail adresu dobijati nove tekstove sa EQUILIBRIO bloga.
    Podeli:

    kurs-engleskog-jezika-akcija